Vijesti / Crna kronika

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

PRESUDA U SLUČAJU 'KULTURANA' Svi optuženi proglašeni krivima, zajedno dobili devet godina i dva mjeseca zatvora

PRESUDA U SLUČAJU 'KULTURANA' Svi optuženi proglašeni krivima, zajedno dobili devet godina i dva mjeseca zatvora

Do pravomoćnosti presude, tuženici će se braniti sa slobode.

Na županijskom sudu u Varaždinu izrečena je danas presuda za 'slučaj Kulturana'. Riječ je o incidentu koji se dogodio 29. svibnja 2021. godine ispred prostorija udruge Kulturana na Graberju, a dan nakon incidenta Nino Čengić preminuo je u varaždinskoj bolnici. Za kobne ozljede koje je pretrpio Čengić prvotno su optuženi su Ivor Vujasinović, Dominik Žnidarić, Asja Gorski i Ivan Gorski.

Ivor Vujasinović, Asja GorskiIvan Gorski i Dominik Žnidarić proglašeni su krivima za kazneno djelo nanošenja teške tjelesne ozljede u pokušaju Nini Čengiću. Ivor Vujasinović dobio je tri godine zatvora, Asja Gorski dvije godine i šest mjeseci zatvora, Ivan Gorski dvije godine zatvora te Dominik Žnidarić jednu godinu i osam mjeseci zatvora. 

Prvotno su tuženici bili optuženi za teško ubojstvo, čija je propisana kazna najmanje deset godina zatvora ili kazna dugotrajnog zatvora, no ona je nakon toga prekvalificirana u kazneno djelo teške tjelesne ozljede s posljedicom smrti, za koju je propisana kazna od tri do 15 godina zatvora. Danas su osuđeni za nanošenje teške tjelesne ozljede.

Optužnica je podignuta 25. studenog 2021. godine, a prvostupanjski kazneni postupak, koji je danas okončan, počeo je 15. veljače 2022. godine.

U kaznu će se okrivljenicima ubrojati i vrijeme koje su proveli u istražnom zatvoru.

Do pravomoćnosti presude, Ivor Vujasinović, Asja Gorski, Ivan Gorski i Dominik Žnidarić branit će se sa slobode.

- Putem suda pozivam na građansku hrabrost. U ovom slučaju postoji siva zona i ne može se točno utvrditi što se točno dogodilo. Sud nije imao dovoljno kvalitetnih dokaza da bi se vidjelo zbog čega je Nino Čengić preminuo. Ne možemo znati kad je i kako došlo do fatalne ozljede - rekao je sudac Alen Pretković. 

Prema iskazu medicinskog vještaka Davora Mayera, a to je u obzir uzelo i sudsko vijeće, udarci koje su zadali Vujasinović i Asja Gorski nisu bili fatalni. Također, ističe sudac Pretković, Vujasinovićeva kazna primjerena je odgovornosti koju je imao kao predsjednik udruge, te je time najveća i ključna. Asja Gorski zadala je žrtvi lakše tjelesne ozljede, dok se njezin brat Ivan, prema iskazima svjedoka, prvi pridružio napadu s prvooptuženim. Za Žnidarića je rečeno da je bio u upravi te udruge te je imao odgovornosti za funkcioniranje te da je sigurno bio na tom mjestu, sa svim optuženicima se priključio incidentu i doveo se u poziciju supočinitelja kaznenog djela nanošenja teških ozljeda u pokušaju.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video