U sklopu Nacionalnog tjedna dojenja u petak će biti postavljen ekudativni štand

Nacionalni tjedan dojenja svake se godine obilježava od 1. do 7. listopada s ciljem poticanja svijesti o važnosti i dobrobiti dojenja za dijete, majku i cjelokupnu zajednicu. Ovogodišnji slogan ‘Dojenje: ključ održivog razvoja’ ističe dojenje kao ključnu komponentu usmjerenu osiguravanju zdravog života i promicanja dobrobiti za sve ljude.

Zaštita, promicanje i potpora dojenja jedan su od prioriteta javnog zdravstva. Dojenje izravno utječe na zdravlje majki i djece te smanjuje troškove zdravstvenog sustava, pa je tako ulaganje u dojenje jedna od najboljih investicija u budućnost i važan korak prema globalnom djelovanju u području održivog razvoja.

Tijekom 2016. godine patronažne sestre Doma zdravlja Varaždinske županije provele su istraživanje čiji rezultati ukazuju na činjenicu da je obrazac hranjenja dojenčadi na području Varaždinske županije sukladan suvremenim trendovima, dojenje je prepoznato kao prvi izbor prehrane po rođenju, a isključivo dojenje uglavnom se primjenjuje do navršenog petog mjeseca života.

Kako bi se prenijele potrebne informacije o programima patronažnih sestara usmjerenih osnaživanju i poticanju dojenja, stručne savjete o dojenju i različiti edukativni materijali, bit će postavljen informativni štand u petak, 7. listopada, od 10 sati na Franjevačkom trgu.

Pružanje djeci najboljeg početka počinje sa dojenjem. Prvi sati poslije porođaja vrijeme su stvaranja veze između majke i djeteta i njihovog uzajamnog upoznavanja. Podrška majkama u dojenju treba se nastaviti i nakon izlaska iz rodilišta. Isključivo dojenje tijekom prvih šest mjeseci života, a nakon toga nastavak dojenja uz odgovarajuću dohranu drugim namirnicama, osigurava optimalan rast i razvoj djeteta.

Majke često nailaze na teškoće pri dojenju, a tada im je potreban stručan i praktičan savjet, korisna informacija, podrška i emocionalna potpora. Patronažne sestre imaju značajan utjecaj na izgradnju stava o dojenju kod trudnica, na dužinu trajanja dojenja i pri rješavanju problema u svezi s dojenjem. Promicanje i potporu dojenja patronažne sestre provode putem kućnih posjeta i grupa za potporu dojenja.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije