‘Cvjetni flamenco’ u sklopu 21. Međunarodne izložbe cvijeća u Varaždinu

Udruga vrtlara Varaždinske županije pod pokroviteljstvom Grada Varaždina i Turističke zajednice Grada Varaždina i ove godine u sklopu Varaždinskih baroknih večeri organizira u kontinuitetu 21. Međunarodnu izložbu cvijeća koja će početi u četvrtak, 22. rujna, u 17 sati, a trajat će do nedjelje, 25. rujna, u 19 sati. Ovaj projekt je uključen u Program javnih potreba u kulturi Grada Varaždina za 2016. godinu.

Tema i naziv izložbe je ‘Barok – glazba – cvijeće’, a u nekoliko zadnjih godina podtema se izabire prema zemlji partneru Varaždinskih baroknih večeri. Ove godine je to zemlja Španjolska i podtema ‘Cvjetni flamenco’.

U našoj sredini uz pomoć Španjolske ambasade u RH na izložbi će izlagati španjolski florist Alex Segura Arana. Uz njega tu su Eric Panennborg iz Nizozemske i D’Agostino Pasquale iz Italije, te dvoje mladih floristica iz Slovačke s profesoricom Alenom Stopkovom iz Srednje škole Pruske.

Ovom događanju pridružiti će se Udruženja obrtnika (floristi) iz Splita, Koprivnice i Zagreba. Veliki doprinos izložbi daje tvrtka Parkovi, kako u sponzorskom tako i organizacijskom, izložbenom i prodajnom dijelu. Na izložbi sudjeluju floristi, vrtlari iz Varaždinske i Međimurske županije, te tvrtke, dobavljači i proizvođači opreme, materijala za aranžiranje cvijećem te hortikulturnog materijala.

U okviru navedenog projekta provodi 10. Natjecanje učenika srednjih poljoprivrednih škola u aranžiranju i izvedbi cvjetnih instalacija. Učenici – natjecatelji će potaknuti mnogim španjolskim likovnim stvaraocima izraditi vlastite kreacije cvjetnih slika. Očekuje se dolazak škola iz Slovenije, Slovačke i Hrvatske. Organizator ovog dijela izložbe je Srednja škola ‘Arboretum Opeka’ iz Vinice.

Novost za sve posjetitelje prvenstveno za bake, djedove i njihove unuke je besplatna cvjetna radionica. Cilj je radionice potaknuti kulturu poklanjanja cvijeća, koja polako zamire, te podsjetiti se da su bake i djedovi ‘anđeli čuvari’ obitelji i imaju važnu ulogu u društvu u cjelini.

Međunarodna izložba cvijeća promovira zajedništvo Udruge vrtlara Varaždinske županije i lokalne samouprave Grada Varaždina i Varaždinske županije, njihovih institucija i tvrtki (GMV, TZGV, Srednje glazbene škole, Parkova d.d., Koncertnog ureda) te već afirmiranih i nadaleko poznatih projekata (Varaždinske barokne večeri) i strukovnih asocijacija.

Prodajni dio izložbe će se odvijati na Trgu Miljenka Stančića.

Plan i program te sadržaji izložbe

Postavljanje izložbe započet će 21. i 22. rujna od 9 do 15 sati, dok će natjecanje učenika u aranžiranju početi će od 22. rujna od 10 do 13 sati. Cvjetna radionica promocije Svjetskog ‘DAN BAKA I DJEDA’ održat će se 24. rujna od 10 do 12 sati.

Ulaz (atrij), gotička kula i dvorište Staroga grada bit će prezentacijski prostori za proizvođače i floriste. Dvorište Staroga grada predviđeni su za vrtlarske instalacije škola i tvrtki, dok će u Galeriji biti izloženi vrtlarski unikati slikarica s cvijećem.

Lapidarij je predviđen kao prezentacijski prostor za proizvođače i tvrtke, a na zelenim površinama ispred Staroga grada, osim prezentacijskog prostora, natjecat će se učenici te će se održati cvjetna radionica. Na Trgu Miljenka Stančića nalazit će se prodajni štandovi za proizvođače.

Cijena ulaznice bit će 10 kuna za pojedince, a grupna cijena je 5 kuna.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije