FOTO Na Slobodi počeo Cro open i Državno prvenstvo za osobe s invaliditetom

Oblačne i kišovite vremenske prilike nisu omele održavanje Međunarodnog atletskog mitinga u atletici ‘Cro open’ i Državnog prvenstva za osobe s invaliditetom.

Na varaždinskom stadionu Sloboda danas u 10 sati tek je odgođen svečani defile otvorenja, no odmah potom krenula su prva natjecanja, koja traju cijeloga dana, sve do 18 sati. Sudjeluje ukupno oko 150 sportaša iz 10 zemalja.

– Svi sportaši, i naši i iz drugih zemalja, sigurno su u visokom stupnju pripremljenosti jer lovimo zadnje norme za Paraolimpijske igre u Riju u rujnu ove godine. Hrvatska atletika osoba s invaliditetom je u vrhu svjetske atletike. Imamo svjetske rekordere, osvajače paraolimpijskih svjetskih medalja… I ove godine isto očekujemo uspješan nastup tamo. Imamo sedam sportaša koji su se kvalificirali na paraolimpijske igre i do kraja kvalifikacijskog razdoblja nadamo se da ćemo imati još dva mjesta više – kaže Tomislav Krističević, izbornik izbornik hrvatske atletske reprezentacije osoba s invaliditetom.

U Varaždinu je nastupio i 26-godišnji Branimir Budetić, bacač koplja u kategoriji B12 slabovidnih osoba – srebrni iz Pekinga 2008. i brončani iz Londona 2012., iza kojeg je karijera koja traje već 11 godina.

– Baza priprema je protekla dobro, ono što sada slijedi je Europsko prvenstvo u Italiji za mjesec dana, nakon čega mali odmor i onda pripreme za Rio. Očekivanja su velika, ali ja uvijek volim reći da treba čekati do zadnjeg trenutka. Bitno je da zdravlje posluži, onda će ostalo doći samo po sebi – rekao je Budetić.

Među brojnim sportašima natječu se oni koji ciljaju visoko i imaju iznimne uvjete, ali i oni kojima je to usputna rekreacija. Zanimljiv detalj tako nam je otkrio Dalibor Kalenski iz daruvarske Udruge za sport i rekreaciju osoba s invaliditetom iz Daruvara.

– Naši natjecatelji Nebojša Bogunović i Dario Jelić, koji se natječu u kategoriji lakše mentalne retardacije, nemaju ni adekvatan prostor za trening, niti imaju rekvizite. Mala smo udruga, imamo godišnji proračun od svega 2.000 kuna i nemamo si priuštiti ni kuglu ni disk… Tako da naše pripreme izgledaju tako da su dečki proteklih mjesec dana kod susjeda bacali drva – otkrio nam je jednu neobičnost Kalenski. No čak i ta vrsta treninga urodila je plodom, osvojili su prvo i četvrto mjesto, dodao je.

Kako je bilo u jutarnjim satima, pogledajte u fotogaleriji…

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije