NK Varteks: Samo fuzijom i suradnjom moguć je spas varaždinskog nogometa

Nakon prošlotjednog Okruglog stola o budućnosti NK Varaždin, na kojem nisu doneseni nikakvi konkretni zaključci, vodstvo NK Varteks uputilo je medijima nekoliko dokumenata u kojima izlažu svoje ideje i način provođenja tih ideja, kako bi se pomoglo klubu da opstane.

– Naša ideja je pokazati da se može napraviti kvalitetan projekt temeljen na istinskim vrijednostima od strane ljubitelja nogometa. Naš konačni cilj bio bi preoblikovanje kluba, o čemu smo već govorili na okruglom stolu. Mnogi uključeni s kojima smo već razgovarali poduprijeli su naše prijedloge i ideje, više od 50 posto legendi kluba slaže se s nama – rekao je Neven Medved, član izvršnog odbora NK Varteks.

Već nekoliko puta su iz Varteksa rekli kako je za njih fuzija dvaju klubova jedini ispravan put umjesto podjela na ‘naše’ i ‘vaše’, jer samo spajanjem klubova može se stvoriti jedan, zajednički, kvalitetan i konkurentan klub, s realnom mogućnošću da vrlo brzo krene prema Drugoj, pa onda i prema Prvoj HNL.

– Tako dugo dok se klubovi ne spoje u jedan, imat ćemo dva mala i nekonkurentna kluba, bez sponzora i bez gledatelja, imat ćemo dvije škole nogometa, skromnih dometa, što dokazuju i sadašnji rezultati, daleko od rejtinga Varteksove škole nogometa, a ovako bi se sva djeca stavila pod isti ‘krov’ i ta brojka bi narasla na preko 350 djece koja bi pohađala školu nogometa – stoji u priopćenju građanske inicijative ZA Varteks.

Djeca igrači su najbitniji

Roditelji djece igrača NK Varaždin, izrazili su strah da bi se u takvim uvjetima moglo dogoditi da će njihova djeca ostati bez svog mjesta u selekcijama, što iz Varteksa opovrgavaju.

– Garantiramo da bi se u klub doveo samo stručan i neovisan trenerski kadar, koji garantira igranje talentima. Najbolji igrači igrali bi u prvoj ekipi, bez obzira iz kojeg su kluba potekli jer djeca su najvažnija u cijeloj toj priči. Uz ovakav broj polaznika škole nogometa, moglo bi se organizirati i nekoliko selekcija koje bi igrale, tako da bi svi koji su svojim radom, trudom i talentom zaslužili igrati, mogli pronaći svoje mjesto u postavama – napominju iz Varteksa.

Također, naglasili su kako se samo zajedništvom može stvoriti konkurentan klub koji bi mogao privući sponzore, vratiti dugovanja prema vjerovnicima i stvoriti čvrste temelje na kojima bi se gradila budućnost varaždinskog nogometa. Također, rekli su kako ih ljuti činjenica da neki roditelji tvrde da postoje ljudi iz Varteksa koji ne trpe dio njih.

– Nemamo ništa protiv nikoga, dapače, svatko od nas može pronaći svoje mjesto u klubu. Uključili bismo i roditelje u cijeli projekt, jer smatramo da mogu mnogo ponuditi klubu, ali je nužno za perspektivu uključiti i ‘čiste’ ljude, kako bi se promijenilo javno mijenje koje nije pozitivno zadnjih godina oko varaždinskog nogometa. Da bismo to postigli, potrebno nam je zajedništvo, a ne podjele – naglasili su članovi izvršnog odbora NK Varteks.

Iz Varteksa su još jednom napomenuli kako njih ‘fotelje’ i funkcije ne zanimaju.

– Kada se dogodi fuzija, ako će se tražiti od nas, bez naknade ćemo pristati na funkcije u klubu, ali samo ako to bude prijekopotrebno. Ne želimo sjediti u odborima i primati naknade za svoj rad, nego želimo zajednici dati nešto pozitivno, što nam svakako nedostaje u ovom trenutku.

Kako su rekli, želja im je organizirati brojne sportske i društvene događaje vezane za nogomet i klub, privući gledatelje na tribine u većem broju nego što je to danas i omogućiti lakše financiranje kluba od gradskih dotacija i sponzora koji se neće dijeliti i koji će prepoznati i tržišni interes.

– U razdoblju do kraja godine, predlažemo dubinsko snimanje NK Varaždin Varaždin, gdje bi se Ispitao pravni status, uspješnost poslovanja, bilance, tržišni položaj i perspektiva, zatim zajednički sastanak IO oba kluba, zajednički sastanak voditelja škola nogometa i trenera u svrhu dogovora oko buduće suradnje i zajedničkog djelovanja, a nakon toga priprema plana, programa i financiranja škola nogometa za razdoblje 1. siječnja do 31. svibnja 2016. Nadalje, želja nam je započeti pregovore s vjerovnicima NK Varaždin u svrhu dogovora oko dinamike vraćanja dugova, a nakon toga i planiranje budućih aktivnosti u smislu organizacije evenata, turnira, druženja legendi, navijača u svrhu promocije zajedništva – poručuju iz Varteksa.

Prijedlog budućih aktivnosti

Kao neke od planiranih aktivnosti od početka iduće godine, predlažu zajedničko korištenje stadiona i ostalih raspoloživih nogometnih objekata u Varaždinu, sve u svrhu poticanja zajedničkog djelovanja trenera, djece nogometaša i seniorskog kadra čime bi se značajno smanjili operativni troškovi oba kluba te se lakše osigurala sredstva za okončanje tekuće sezone.

– Spajanje klubova može se dogoditi tek po završetku tekuće sezone, jer oba kluba moraju završiti svoja natjecanja. Nužno je odraditi i niz razgovora sa potencijalnim ulagačima, sponzorima i donatorima, prezentirati im ovdje opisani plan razvoja kluba te dobiti njihovo povjerenje narušeno lošim imidžem u zadnjem desetljeću.

Kao posljednji korak u provedbi plana prije preoblikovanja, predložili su fuziju klubova, koja bi započela početkom svibnja.

– U tom razdoblju potrebno bi bilo provesti odluku o spajanju NK Varteks Varaždin i NK Varaždin Varaždin u novi subjekt pod nazivom NK Varteks Varaždin. U statut kluba donijela bi se se odluka da se sjedište, ime, grb i boja kluba ne mogu i ne smiju promjeniti, čime bi se održala prepoznatljivost kluba i razvio marketinški potencijal.

Prema njihovom prijedlogu plana, s posljednjim korakom, odnosno preoblikovanjem, krenulo bi se nakon što su odrađene sve prethodno navedene aktivnosti.

– U tom razdoblju dao bi se zadatak svim članovima kluba, prijateljima kluba, legendama, da svojim renomeom utječu na gospodarstvenike iz lokalne zajednice i pridonesu njihovom ulaganju u novi, zdravi I maketinški zanimljiv klub. Kupnjom dionica kluba oni postaju vlasnici koji su odgovorni za njegovu budućnost i koji će imati utjecaja na sve procese u budućim aktivnostima kluba. Također, javan, zdrav i transparentan projekt svakako će podržati i ljubitelji nogometa te navijači. Potaknimo i njih da postanu dioničari kluba, da kupe barem jednu dionicu te da na taj način pridonesu početnom kapitalu i postanu članovi skupštine Š.d.d.-a Varteks Varaždin – zaključili su iz Varteksa.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije