Lepoglava kandidat za kamp hrvatske kuglačke reprezentacije

Hrvatska će iduće godine biti domaćin Svjetskog prvenstva u kuglanju. Praksa je renomiranog proizvođača kuglačke opreme da domaćinu svjetske kuglačke smotre, u ovom slučaju Hrvatskom kuglačkom savezu, pokloni opremu za opremanje kuglane. Riječ je o četiri kuglačke staze čija vrijednost prelazi pola milijuna kuna.

Hrvatski kuglački savez u potrazi je za mjestom gdje bi, nakon što prvenstvo završi, postavio navedene staze te ih u budućnosti koristio za pripremu kuglačke reprezentacije odnosno traži mjesto budućeg kampa za pripremu hrvatskih reprezentativnih kuglačkih selekcija.

Kandidat za to je i Lepoglava, koju su, kako bi se upoznali s uvjetima i mogućnostima koje Lepoglava pruža, posjetili predsjednik Hrvatskog kuglačkog saveza Tonči Mikac, potpredsjednik Mate Buljan i glavni tajnik Saveza Boris Mezek.

S čelnim ljudima Hrvatskog kuglačkog saveza razgovarali su zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač, predsjednik Zajednice sportskih udruga grada Lepoglave Ivica Rudec i predsjednik Kuglačkog kluba Lepoglava Željko Huten.

Sportski projekti

– Za postavljanje staza potreban je objekt, po mogućnosti nov, koji bi izgradila ili uredila lokalna zajednica. Uz to, uvjet je da u blizini buduće kuglane postoje smještajni kapaciteti i sadržaji potrebni za pripremu kuglača. Želimo da to mjesto bude prometno povezano i da je do njega lako doći. Savez bi kuglanu koristio do dva mjeseca u godini, a u ostalim periodu bila bi na raspolaganju lokalnoj zajednici – kako klubovima tako i građanima. Osim za pripreme reprezentativaca, koristila bi se i za reprezentativne međunarodne susrete – pojasnio je predsjednik HKS-a Tonči Mikac.

Idealno mjesto za postavljanje kuglačkih staza je kuglana koja bi se gradila u okviru budućeg Grassroots centra u Lepoglavi. Naime, u projektu izgradnje sportskog centra na mjestu današnjeg SRC-a u Lepoglavi je i izgradnja moderne kuglane. Taj se projekt planira realizirati uz pomoć fondova Europske unije i za njegovu je prijavu već pripremljena većina potrebne dokumentacije.

– Više–manje, većinu toga je spremno za prijavu projekta sportskog centra na EU fondove. Čekamo da se otvore fondovi namijenjeni upravo za ovakve projekte. Kod prijave ćemo imati prednost budući da smo Europski grad sporta što nam u startu donosi više bodova i povećava vjerojatnost da dobijemo sredstva za uređenje sportskog centra u Lepoglavi. Koristili bi ga, ne samo kuglači, već i ostali sportaši – istaknuo je zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač.

Podsjetio je pri tom na veliko iskustvo i uspjeh Lepoglave u dobivanju europskog novca, spomenuvši 19 realiziranih EU projekata.

Kuglačka tradijcija

S postojanjem smještajnih kapaciteta, restorana i teretane, čelne ljude HKS-a upoznao je predsjednik Zajednice sportskih udruga grada Lepoglave Ivica Rudec dok je Željko Huten naglasio veliku kuglačku tradiciju Lepoglave i nepostojanje kvalitetne kuglane.

– Na prostoru od Varaždina do Zaboka ne postoji kuglana koju bi za kvalitetne pripreme i nastupe koristili klubovi i igrači kojih je u navedenom ‘bazenu’ veliki broj. Tu u blizini dva su kluba – Lepoglava i Ivančica iz Ivanca koji moraju trenirati i domaće utakmice igrati u Varaždinu. Uz to, mladi pokazuju veliki interes za kuglanje no nemaju uvjeta za kvalitetan rad. Tu je i želja da se u Lepoglavi ponovno oformi ženski kuglački klub. Za sve to potrebna nam je nova kuglana – istaknuo je predsjednik Kuglačkog kluba Lepoglava Željko Huten dodavši da je želja lepoglavskih kuglača ugradnja šest staza u čemu gosti ne vide veliki problem te vjeruju da bi proizvođač koji poklanja njih četiri za preostale dvije dao najpovoljniju moguću cijenu.

Uz zadovoljavanje potrebnih uvjeta, veliku ulogu u odabiru mjesta koje će dobiti kuglačke staze odnosno postati kamp hrvatske kuglačke reprezentacije, imat će ne baš dugi vremenski rokovi.

Naime, objekt i prateći sadržaji trebat će biti osigurani već u drugoj polovici iduće godine kada završava svjetsko kuglačko prvenstvo, a do tada teško da će započeti izgradnja sportskog centra u Lepoglavi.

Jedina izgledna opcija je da se do tog vremena izgradi objekt u koji bi se smjestile kuglačke staze. Za to postoje svi urbanistički preduvjeti no bit će potrebno donijeti odluku o njegovoj gradnji.

Takav objekt zadovoljio bi prvotne potrebe postavljanja kuglačkih staza budući da u Lepoglavi već postoje traženi smještajni kapaciteti i prateći sadržaji za pripremu reprezentativaca.

Odluku o tome kome će, od za sad poznatih kandidata – Lepoglavi, Otočcu, Josipdolu, Sisku i Gospiću, Hrvatski kuglački savez ponuditi kuglačke staze i priliku da postane kamp za pripremu hrvatskih kuglačkih reprezentacija, znat će se do kraja godine.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije