Osnovci u Lepoglavi vozili male automobile na benzinski pogon

Jumicar program preventivnog odgoja djece o sigurnosti u cestovnom prometu, već treću godinu u Hrvatskoj nastoji učenike drugih i trećih razreda osnovnih škola osposobiti i naučiti kako se, kao pješaci, što sigurnije ponašati u prometu. Pri tom ih, uz teoretski dio edukacije, za to osposobljava na poligonu na kojem učenici, vozeći male automobile na benzinski pogon, uče kako biti dobar pješak iz perspektive vozača.

– U teoretskom dijelu koji traje 45 minuta, između ostalog, puštamo zvučne signale iz prometa opasne po pješake. Učenike educiramo kako se u tim trenucima ponašati. Nakon toga izlazimo na poligon gdje djeca samostalno voze mali automobil na benzinski pogon kojemu je maksimalna brzina kretanja 12 kilometara na sat. Na poligonu se nalaze prometni policajci, instruktori, semafori, znakovi, pješački prijelazi i pješaci. Tu dijete može iz perspektive vozača vidjeti da nije jednostavno biti vozač. Sve to radi se s ciljem da dijete bude što bolji pješak – pojasnio je voditelj programa Alan Alagić.

Jumicar program je 8. lipnja stigao i u OŠ Ante Starčevića u Lepoglavi. Tom su prigodom u edukaciju bili uključeni učenici drugih razreda lepoglavske škole te Osnovne škole Franje Serta iz Bednje. Uz Jumicar, u programu su sudjelovali timovi Crvenog križa, prometne policije i članovi DVD-a Lepoglava, važni čimbenici sigurnosti, koji su djeci predstavili svoje djelatnosti.

Potporu provedbi programa dali su i gradonačelnik Marijan Škvarić te njegov zamjenik Hrvoje Kovač.

Gradonačelnik Škvarić tom je prigodom učenicima uručio i Jumicar vozačke dozvole koje dobivaju svi polaznici programa pohvalivši program koji doprinosi povećanju sigurnosti djece u prometu, a o čemu veliku brigu vodi i Grad Lepoglava koji svojim aktivnostima – gradnjom nogostupa i uređenjem ostale komunalne infrastrukture, postavljanjem prometne signalizacije u blizini škola, suradnjom s policijom i drugim aktivnostima, također doprinosi povećanju njihove sigurnosti.

Uz učenike Osnovne škole Ante Starčevića iz Lepoglave, kroz Jumicar program prošli su i učenici druge dvije škole s gradskog područja – Osnovne škole Ivana Rangera iz Kamenice i Osnovne škole Izidora Poljaka Višnjica. Oni su u programu sudjelovali tijekom provedbe Jumicar programa u Donjoj Voći.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije