U posljednje vrijeme često spominjani protein gluten mnogi proglašavaju velikim neprijateljem našeg zdravlja, dok ga drugi proglašavaju novom prehrambenom modom koju promoviraju zagovaratelji prehrane bez glutena.
U nastavku Vam donosimo neke od odgovora vezane na tu temu.
GLUTEN je složeni protein sastavljen od proteina glijadina i glutenina koji nalazimo u pšenici, raži, ječmu i piru, a u tragovima ga je moguće pronaći i u zobi koja uslijed proizvodnog procesa može biti kontaminirana glutenom.
Istraživanja o celijakiji i glutenu u zadnjih desetak godina pridobila su veću važnost te su nam danas dostupne nove spoznaje omogučavajući nam da bolje razumijemo problem glutena u prehrani.
Prehrana bez glutena uvodi se kod osoba koje imaju bolest celijakiju, intoleranciju na gluten ili alergiju. Celijakija pripada skupini autoimunih bolesti, često poznata i kao ‘bolest sa 1000 lica’. Bolest često ostaje neotkrivena a kod oboljelih uzrokuje mnoge bolesti pa je tako čak više od 300 bolesti direktno vezano i uzrokovano neliječenom celijakijom ili intolerancijom na gluten.
Dijagnosticiranje celijakije je teško no sve više liječnika prepoznaje simptome koji su u većini slučajeva blago izraženi i variraju od osobe do osobe. Nadutost, povraćanje, teže probavne smetnje, mrzovoljnost i depresija, osjećaj slabosti, kronični umor, samo su neki od simptoma.
Ukoliko posumnjate da imate celijakiju, nipošto na vlastitu ruku ne smijete prelaziti na prehranu bez glutena bez prethodno obavljenih pretraga, jer vam u protivnom nalazi mogu biti ‘lažno’ negativni i samo otežati proces dijagnosticiranja bolesti. Najpouzdanija i najprihvaćenija dijagnoza celijakije postavlja se biopsijom tankog crijeva, ali postoji i dijagnostika uz pomoć krvnih nalaza. Također, kod nas se počela raditi genska tipizacija, tj. utvrđivanje genetske predispozicije za razvoj bolesti. Celijakija je doživotna bolest i jedini lijek je strogo pridržavanje prehrane bez glutena.
OSNOVNA PRAVILA prehrane bez glutena!
Osim izbacivanja glutena iz prehrane, tu podrazumijevamo sve proizvode koji u sebi sadrže pšenicu, raž, ječam, pir ili zob, posebna se pažnja posvećuje kontaminaciji proizvoda. Mnogi proizvodi koji su prirodno bez glutena budu tijekom proizvodnje ili pakiranja kontaminirani sa glutenom i nisu sigurni za celijakičare i osobe intolerantne na gluten.
U prodaji često nailazimo na proizvode sa natpisom ‘prirodno bez glutena’, no pomnijim pregledom deklaracije možete pronaći informaciju ‘mogući tragovi glutena’ što u akutnim slučajevima ne uzrokuje neposredne simptome ali kumulativan utjecaj glutena dugoročno može predstavljati problem za zdravlje celijakičara. Na takvim proizvodima u pravilu na pakiranju nedostaje znak prekriženog klasa.
Proizvodi koji su sigurni za osobe na prehrani bez glutena označeni su znakom prekriženog klasa čime se potrošaču garantira da je proizvod siguran za upotrebu.
Jasmina Ilijaš – međimurska vrsna sportašica konzumira bezglutensku hranu s www.bez-glutena.hr
Ukoliko želite biti sigurni da konzumirate proizvode garantirano bez glutena uz jamstvo sigurnost i kvalitete posjetite web shop www.bez-glutena.hr gdje možete pronaći mnogo proizvoda te bezbrižno kupovati sigurne i deklarirane proizvoda bez glutena.
Naši partneri, tvrtka BEZGLUTEN i DENVER FOOD su vodeći proizvođača proizvoda bez glutena u Poljskoj, a njihova je paleta proizvoda prisutna u 30-tak zemalja Europe i svijeta.
Za dodatne savjete osjećajte se slobodnim kontaktirati nas putem naših kontakt kanala:
Facebook gdje možete pratiti svakodnevno bezglutensku prehranu, a naše dugogodišnje iskustvo u prehrani bez glutena jamči da je ono što smo u ponudi izdvojili za Vas kvaliteta bez kompromisa.
Ako imate bilo kakvih pitanja obratite se na info@bez-glutena.hr, broj mobitela 095 315 5055, www.bez-glutena.hr.