KRUMPIR JE NAŠ SVIJET

KMETIJA KOLENKO Iz prekmurskog mjesta Črenšovci stiže povrće spremno za ubaciti u lonac

Kmetija Kolenko iz Črenšovca, u Sloveniji je poznata po proizvodnji i obradi krumpira, luka, češnjaka i mrkve, a prva je na domaćem tržištu ponudila i votku od krumpira

Iz Črenšovca, mjesta u slovenskoj sjeverozapadnoj pokrajini
Prekmurje na hrvatsko tržište stiže povrće već spremno za
upotrebu. Kmetija
Kolenko
proizvodnjom više poljoprivrednih kultura
započela je još osamdesetih godina prošlog stoljeća, a danas uz
vlastite proizvode radi i otkup te obrađuje povrće da bi ga kao
gotov proizvod, proizvod ‘ready to use’ ponudila restoranima,
hotelima i drugim ugostiteljskim objektima te odgojno obrazovnim
institucijama.

Naš sugovornik, doktor agrarne ekonomije Matej
Kolenko
, treća je generacija obitelji pred kojim su u
startu bili brojni izazovi koji od današnjeg poljoprivrednika
traže da osim što barata obradivom zemljom i kulturama koje sadi,
njihovim specifičnostima i plodoredom, bude i vrstan ekonomist,
prodavač i marketingaš.

Najveći izazov pri preuzimanju obiteljskog gospodarstva bio
je odabrati smjer razvoja kako bi cijela obitelj mogla pristojno
živjeti od svog rada,
započinje Kolenko.

Proizvodnja hrane i dalje je osnovna smjernica razvoja, no
gospodarstvo je modernizirano i infrastrukturno i strojno, a radi
se i po svjetski priznatom standardu kvalitete Global Gap koji ih
obvezuje da u svakom trenutku poštuju plodored, prskanje,
gnojidbu te na taj način prate proizvod od pripreme za sadnju do
izlaska na trežište .

– Poljoprivreda je tvornica bez krova, stoga svaka godina
nosi svoje izazove koje nastojimo sagledati kroz sve prilike i
prijetnje, te istovremeno biti spremni za brzu adaptaciju
,
ističe Kolenko.

‘Ready to use’ povrće

Tehnologija ubrzano napreduje zbog potreba i želja potrošača koje
se neprestano mijenjaju i zahtijevaju viši standard te nema druge
nego da se razvoj poljoprivrednog gospodarstva gleda u cjelini.
Na Kmetiji Kolenko, koje je po europskim standardima srednje
veliko, polovica svih obradivih površina posvećena je
komercijalno zanimljivim kulturama, a to su osim
krumpira, češnjak, luk i mrkva.
Ono što ih izdvaja iz mase poljoprivrednih gospodarstava koje
imamo i mi u Međimurju jest prodaja već oguljenog i
vakumiranog krumpira, a naravno prodaju i neoguljeni te pakirani
u vreće od pet ili deset kilograma.
Uzgajaju se uglavnom
žute sorte krumpira, koje su pogodne za preradu i pogodne za
pečenje, prženje, kuhanje i salate. Uzgajaju i takozvani
perupas krumpir, koji je prvenstveno
namijenjen elitnoj kuhinji.

Oguljeni krumpir, oguljeni luk, olupljeni češnjak i
oguljena mrkva
znatno olakšavaju i optimiziraju pripremu
hrane u kuhinjama restorana, hotela i odgojno obrazovnih
institucija te tako štede vrijeme i osiguravaju učinkovitost
cijelog procesa.

Kao jednu od svojih prednosti, Kolenko navodi svakodnevne
isporuke.

Narudžbe prikupljamo do 12 sati, a sljedeće jutro već
dostavljamo, objašnjava te dodaje da sada svoje proizvode žele
ponuditi i Međimurcima.

Najviše krumpira, luka, mrkve i češnjaka prodaju se oguljeni i
vakumirani po pet ili deset kilograma, a tek pokoji u rinfuzi.
Kuhinje tako ne trebaju voditi brigu oko skladištenja i guljenja,
a obroci se mogu pripremati brže i s manje zaposlenih.

Spomenimo da je između brojnih škola, vrtića i
restorana
, njihov najveći kupac upravo veliki kranjski
hotelski lanac Sava Turizam. Njihove, svima nama
dobro znane Moravske Toplice su krumpirom
opskrbljivali još za vrijeme Jugoslavije, prisjeća se Kolenko.
 

Kmetija Kolenko poziva sve zainteresirane kupce spomenutih
poljoprivrednih proizvoda u rinfuzi, praktičnim pakiranjima ili u
već djelomično obrađenom, oguljenom obliku da se jave na broj
telefona +386 31 475 206 ili na mail zivjo@kolenko.si.

OGULJENI KRUMPIR

Radi se o našem najprepoznatljivijem proizvodu. Krumpir je svježe
oguljen i vakumiran, bez dodanih konzervansa, ističe
Kolenko.

OGULJENI LUK

Otvorite vrećicu, narežite luk po želji i popržite ga. Vakumirani
luk zadržava svu svježinu i okus, pa će sva jela biti još bolja,
dodaje Kolenko.

OGULJENI ČEŠNJAK

Neizostavan je u svakodnevnoj modernoj kuhinji, a oguljenog ga
kao dodatak jelima možete koristiti odmah.

OGULJENA MRKVA

Mrkvu svrstavamo među najvažnije korjenasto povrće. Sadrži puno
beta-karotena, koji se smatra važnim antioksidansom, a oguljena i
vakumirana mrkva spremna je za korištenje.

Nova poslovna ideja

Zbog izuzetno velikih prinosa krumpira 2017. godine Kmetija
Kolenko odlučila je eksperimentirati i s proizvodnjom krumpirove
votke
. Većina votke proizvodi se od kukuruza ili
žitarica, a Matej Kolenko jedan je od rijetkih u svijetu i jedini
u Sloveniji koji proizvodi krumpirovu votku, čija je proizvodnja
iznimno skupa i zahtjevna, a počinje odabirom prave sorte
krumpira.

– Cijeli proces se odvija izravno na gospodarstvu što
omogućuje da pomno pratimo rast krumpira, njegujemo ga i s
ljubavlju prerađujemo u kvalitetnu tekućinu u boci,
ističe
Kolenko.

Recept je izbrušen do te mjere da je na ovogodišnjem međunarodnom
ocjenjivanju žestokih pića IWSC 2021 u Londonu osvojio zlatnu
medalju u kategoriji votke u koju je ušlo čak više od 4000
uzoraka iz čak 86 zemalja.

Votka od krumpira je mekog svilenkastog okusa, što je posebnost
vodki od krumpira, dok su ostale votke, koje se rade uglavnom od
kukuruza ili žitarica, tvrđeg okusa, objašnjava Matej.

Kmetija Kolenko poziva sve
zainteresirane kupce spomenutih proizvoda da se jave na broj
telefona +386 31 475 206 ili na mail zivjo@kolenko.si.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije