Najnovije istraživanje zagovara da djeca trebaju biti izložena orašastom voću rano u životu. Istraživači u Kanadi otkrili su da su djeca imala pet puta manju vjerojatnost da će razviti alergiju, ako su njihove majke jele orašaste plodove, a pogotovo kikiriki, dok su dojile i prije nego što su djeca navršila godinu dana.
– Otkrili smo da je uvođenje kikirikija prije 12. mjeseca bebinog života bilo povezano sa smanjenim rizikom od osjetljivosti na kikiriki do školske dobi, posebno među djecom čije su majke konzumirale kikiriki tijekom dojenja – rekla je glavna autorica studije dr. Tracy Pitt.
Ovi rezultati ukazuju na činjenicu da rano konzumiranje kikirikija tijekom djetinjstva može smanjiti rizik od senzibilizacije na kikiriki kasnije u djetinjstvu. ‘Rezultati sugeriraju da se taj rizik može dodatno smanjiti kod dojenih beba poticanjem majčinske konzumacije kikirikija’, objasnila je dr. Pitt iz Humber River Hospital.
Pasivno izlaganje kikirikiju kroz majčino mlijeko i uvođenje kikirikija u prehranu u prvoj godini života može smanjiti osjetljivost na kikiriki do sedme godine djetetovog života.
Nacionalni institut za zdravstvo SAD-a ažurirao je vlastite smjernice, u siječnju ove godine, u kojima se navodi kako bi djeca trebala biti izložena hrani koja sadrži kikiriki već od četvrtog mjeseca kako bi se ublažile i suzbile alergijske reakcije. Međutim, nova studija sugerira da majke mogu početi graditi toleranciju beba od prvog dana.
“Ako su roditelji zabrinuti zbog uvođenja kikirikija u prehranu svog djeteta, a posebno kod djece koja već imaju postojeću alergiju, kao što su ekcem, astma ili alergija na hranu, važno je da se to učini na siguran i dobi primjeren način, na primjer ne dajući djeci cijeli kikiriki jer to predstavljaju i rizik od gušenja”, savjet je dr. Tracy Pitt, a prenosi telegraph.co.uk.