Predstavljena monografija Ivana Supeka – utemeljitelja Zavoda za znanstveni rad

U salonu Gradske vijećnice danas 12. travnja, predstavljena je monografija ‘Ivan Supek (1915. – 2007.) – U povodu 100. obljetnice rođenja’. Monografija je tiskana u ediciji Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti pod naslovom Rasprave i građa za povijest znanosti.

– Ovih se dana obilježavaju Dani otvorenih vrata HAZU-a u Varaždinu, točnije, u palači Keglević, gdje je smješten Zavod za znanstveni rad. Planirano je nekoliko aktivnosti, a počeli smo s predstavljanjem monografije o akademiku Ivanu Supeku. Također će večeras u palači Herzer, s početkom u 19 sati biti predavanje o 450. obljetnici smrti Nikole Šubića Zrinskog kod Sigeta. U srijedu će pak u 18 sati u Gradskoj knjižnici biti predavanje o akademiku Mirku Bogoviću, povodom 200. godišnjice njegova rođenja – rekao je Vladimir Huzjan, upravitelj Zavoda za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu.

Što to povezuje akademika Ivana Supeka s gradom Varaždinom, otkrila je prof. dr. sc. Snježana Paušek-Baždar.

– Monografija je rezultat znanstvenog skupa kojeg je HAZU upriličio povodom stote obljetnice rođenja akademika Supeka. Svima je poznato da je on jedan od najistaknutijih misaonih i intelektualnih osoba 20. stoljeća. Svoj snažan trag ostavio je na području književnosti, prirodnih i humanističkih znanosti, a njegovi su tekstovi i danas aktualni. Supek je digao hrvatsku znanost na europsku razinu. Najprije je bio član, a potom predsjednik HAZU-a od 1991. do 1997. godine. Procijenio je kako se znanost i kultura moraju širiti i po drugim gradovima u zemlji te je inzistirao na utemeljenju znanstvenih zavoda. Tako je, pod okriljem HAZU-a, utemeljio i Zavod za znanstveni rad u Hrvatskoj te je na taj način otvorio brojna vrata svim znanstvenicima.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije