Hrana s visokim glikemijskim indeksom, uključujući bijeli kruh, uzrokuje nezdrav skok razine šećera u krvi
Poznati engleski kirurg dr. Karan Raj šokirao je svoje
pratitelje na TikToku otkrivši trik kako bijeli kruh učiniti
zdravijim, piše New York Post, prenosi
Net.hr.
Dok dijetetičari obično preporučuju izbjegavanje bijelog
kruha jer sadrži aditive koji uzrokuju velike skokove šećera
u krvi, dr. Raj kaže da zamrzavanje, odmrzavanje i zatim
tostiranje kriške kruha mijenja njegov sastav i učinak na tijelo.
“Ako uzmete krišku bijelog kruha i tostirate je, na kraju ćete
sniziti glikemijski indeks kruha. To znači da se sporije
razgrađuje, što uzrokuje postupniji porast razine šećera u krvi”,
objasnio je u videu.
Glikemijski indeks (GI) je mjera koja se koristi za određivanje
koliko hrana može utjecati na razinu šećera u krvi. Hrana s
visokim GI, uključujući bijeli kruh, bijelu rižu i krumpir,
uzrokuje nezdrav skok razine šećera u krvi.
“Ako uzmete krišku bijelog kruha i zatim je zamrznete, a zatim je
odmrznete i ponovno tostirate, mogli biste smanjiti glikemijski
indeks kruha za gotovo dvostruko”, otkrio je.
Hrana poput bijelog kruha, bijele riže, peciva, krafni i
žitarica za doručak ima visok GI.
Njegov trik natjerao je mnoge tiktokere da se pitaju mogu li
vratiti bijeli kruh u svoju prehranu.
“Sve se to događa jer se stvara više retrogradnog škroba, a to je
vrsta otpornog škroba koji je koristan za zdravlje crijeva jer
djeluje više poput vlakana”, rekao je Raj.
“Uvijek zamrzavam svoj kruh za tostiranje, tako da nema
otpada. Nisam znao da je to korisno”, “Ovo je životni savjet koji
mi treba!”, glasili su neki od komentara.