Pametni telefoni, tableti, neprianjajuće posuđe za kuhanje itd. sastavni su dio domova, no mogu ugroziti zdravlje
Stručnjaci su otkrili četiri uobičajena predmeta u kućanstvu koji
mogu predstavljati opasnost za zdravlje ako se njima pravilno ne
upravlja, javlja Daily Star, prenosi
Net.hr.
Stručnjaci iz tvrtke Plumbworld istaknuli su rizike koji se često
zanemaruju kod svakodnevne upotrebe određenih predmeta.
Posljedice ignoriranja ovih rizika mogu biti dalekosežne te
potencijalno pridonose dugoročnim zdravstvenim problemima.
Većina ljudi ima ove predmete u svojim domovima, ali važno je
pratiti kako se koriste. Klice se mogu nakupiti bilo gdje, čak i
na najneočekivanijim mjestima.
Evo kako bi određeni uređaji mogli utjecati na vaše zdravlje!
1. Pametni telefoni i tableti
Pametni telefoni i tableti sada su sastavni dio modernih domova,
čak i u područjima poput kuhinje i kupaonice, gdje mogu postati
prijenosnici mikroba. Ovi uređaji mogu sadržavati različite
patogene, uključujući bakterije poput E-coli i viruse poput gripe
ili koronavirusa.
Rizik je povećan kada se ovi uređaji koriste prije pranja ruku
ili tijekom pripreme hrane te se tako potencijalno prenose klice
na hranu ili druge površine.
Redovita dezinfekcija ovih uređaja, osobito nakon što su bili u
visokorizičnim područjima ili korišteni u pripremi hrane, od
vitalnog je značaja. To možete učiniti nježnim brisanjem uređaja
krpom navlaženom 70 posto izopropilnim alkoholom, pazeći da
izbjegnete prekomjernu vlagu koja bi mogla oštetiti uređaj.
2. Neprianjajuće posuđe za kuhanje
Praktičnost tava s neprianjajućim premazom je neporeciva, ali
važno je biti svjestan njihovih potencijalnih zdravstvenih
rizika. Kada se pregrije ili izgrebe, kemijski premaz na površini
može početi propadati te potencijalno ispuštati otrovne tvari u
zrak i hranu.
Ovaj premaz, obično napravljen od politetrafluoroetilena (PTFE),
može emitirati štetne plinove kada je izložen visokim
temperaturama. Ti su plinovi u studijama na životinjama povezani
s raznim zdravstvenim problemima.
Kako biste smanjili te rizike, izbjegavajte prethodno
zagrijavanje neprianjajućih tava na visokim
temperaturama bez hrane u njima i zamijenite tave koje pokazuju
znakove ogrebotina ili ljuštenja.
Odabir visokokvalitetnih, izdržljivih tava i njihovo korištenje
unutar preporučenih temperaturnih ograničenja može pomoći u
smanjenju izloženosti ovim potencijalno štetnim tvarima.
Ove kemikalije su poznati endokrini disruptori te mogu ometati
tjelesne hormonalne sustave i potencijalno dovesti do razvojnih,
reproduktivnih, neuroloških i imunoloških poremećaja. Kako biste
izbjegli ove rizike, savjetuje se koristiti alternative kao što
su staklene ili keramičke posude za zagrijavanje hrane.
3. Antibakterijska sredstva za čišćenje
Učinkovitost antibakterijskih sredstava za čišćenje za
svakodnevnu uporabu u kućanstvu tema je mnogih rasprava, a
studije su pokazale da ne nude značajne prednosti u odnosu na
tradicionalni sapun i vodu u sprječavanju bolesti.
Štoviše, aktivne komponente u tim sredstvima za čišćenje, kao što
su triklosan i triklokarban, mogu pridonijeti otpornosti na
antibiotike i povezuju se s raznim zdravstvenim problemima,
uključujući dermatitis.
Preporučuje se štedljiva upotreba ovih proizvoda te korištenje
proizvoda sa sigurnijim sastojcima ili odabir tradicionalnih
metoda čišćenja koje su s vremenom pokazale svoju učinkovitost.
“Odabir čišćenja mješavinom octa i vode učinkovita je
strategija za održavanje površina čistima. Dodavanje eteričnih
ulja poput čajevca ili lavande ne samo da pojačava moć čišćenja
ovih domaćih mješavina, već ostavlja i ugodan miris, čineći
proces čišćenja ugodnijim”, rekao je glasnogovornik iz
Plumbworlda.