SJEĆANJE NA ŽRTVE

Spomen-kosturnica bit će temeljito obnovljena, rok je godinu dana

Radovi na obnovi spomen-kosturnice stajat će 120 tisuća eura.

Spomen-kosturnica na varaždinskom groblju mjesto je koje čuva posmrtne ostatke žrtava sudionika Narodnooslobodilačke borbe poginulih tijekom Drugog svjetskog rata. Već dulje vrijeme nalazi se u poprilično derutnom stanju, no, prema najavama, uskoro će doživjeti temeljitu obnovu.

Prošle godine počele su pripreme za obnovu, analizom materijala od kojeg je napravljeno ovo umjetničko djelo izgrađeno 1961. godine. Sada gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj najavljuje da će radovi na obnovi Spomen-kosturnice stajati oko 120 tisuća eura. Veći dio platit će se iz gradskog proračuna, 105 tisuća eura, dok je putem natječaja Ministarstva kulture osigurano 15 tisuća eura.

Pavle Vojković

Spomen-kosturnica monumentalni je rad akademskog likovnog umjetnika Pavla Vojkovića (1912-2006). Vojković je bio jedan od najistaknutijih hrvatskih slikara svoje generacije. Ostvario je značajan opus radeći u tehnikama ulja na platnu, akvarelu, pastelu, crtežu i grafici, ali i kao autor na području kazališne scenografije, kostimografije, kazališnog plakata i kiparstva.

Spomen-kosturnica, fotografija iz 1960-ih godina

“Napravljeni su konzervatorski elaborati pa će ovaj spomenik biti potpuno obnovljen za 80-u godišnjicu pobjede nad fašizmom, koju ćemo obilježiti 2025. godine”, najavio je Bosilj prilikom obilježavanja Dana oslobođenja Grada Varaždina. Spomen-kosturnica će tako 8. svibnja iduće godine zasjati novim sjajem.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije