Općina Donja Voća

Počinju ‘Dani špilje Vindije’ uz bogat edukativni i zabavni program

Ulaz na sve manifestacije je besplatan

Špilja Vindija i Općina Donja Voća ove godine biti će središte jedinstvenih događanja u sklopu manifestacije „Dani špilje Vindije”.

Špilji Vindiji tepa se da je svjetsko blago, jedno od svega nekoliko nalazišta ostataka neandertalaca. Uz bogat edukativni, kulturni i zabavan program koji će trajati skoro mjesec dana, od 31. svibnja do 29. lipnja, obilježit će se 60. obljetnica zaštite špilje, ali i svog truda i angažmana uloženog u očuvanje ovog jedinstvenog paleontološkog spomenika prirode.

Kako bi posjetitelji dobili uvid u to kako su živjeli naši preci, na ovu jedinstvenu lokaciju hrvatskog Zagorja vratit će se i sami neandertalci koji će uprizoriti autentične prikaze života praljudi, održati će se i predavanje stručnjaka, a posjetitelje očekuju i radionice izrade alata i pribora koje su koristili naši daleki preci.

Gledanje ‘Obitelji Kremenko’

Pripremljen je i bogat program za djecu i mlade, pod vodstvom arheologa održati će se radionica arheološkog iskapanja za osnovnoškolce, za ljubitelje filma tu je prikazivanje klasika „Obitelj Kremenko”, a neće izostati ni  potraga za blagom i PUB kviz. Na svoje će doći i ljubitelji umjetnosti, uz prigodnu izložbu moći ćete se fotografirati s neandertalcima a oni znatiželjni im mogu postaviti i pitanja, iako nismo baš sigurni u odgovore. Astronomsko društvo Vega iz Čakovca održati će i Astro piknik s teleskopima, a i tu će biti poučnih predavanja.

Sam program započinje već ovog vikenda, u petak 31. svibnja će se kod špilje održati radionica izrade neandertalskog oruđa dok će se u subotu, 1. lipnja također kod špilje, od strane KUD-a Voća uprizoriti život neandertalaca uz edukativno predavanje arheologa Ivora Karavanića. Oba događaja počinju u 16 sati. 

Dance party s Ivanom Banfić

Ono što vrijedi istaknuti je i veliki koncert te dance party 90’tih koji će se održati 29. lipnja uz tradicionalni Špilja Vindija Trail, utrku po zagorskim bregima u suradnji s Atletskim klubom Varaždin. Prijave za utrku su na portalu stotinka.hr, a ove godine program će se dodatno začiniti “Wannabe neandertalske igrame” gdje su za najbolje pripremljene odlične nagrade, kao i najluđa glazbeno plesna zabava uz DJ-a i dance kraljicu 90’ih Ivanu Banfić.

Program će voditi Aleksandar Lazić, a biti će to prilika da iz ormara izvučete svoje tigraste, zebraste i točkaste kombinacije, pospete se šljokicama, rastrčite pa rasplešete, jer zadnjeg dana proslave u Voći se ostaje do noći! Ulaz na sve manifestacije je besplatan, a detaljan program sa svim događanjima možete pronaći na plakatu i mrežnim stranicama Općine Donja Voća ili TZP Sjever Zagorja!

Preporučeno
Najnovije