POLIKLINIKA ANALIZA

POLIKLINIKA ANALIZA Smanjite rizik od komplikacija spolno prenosivih bolesti u trudnoći uz napredne dijagnostičke metode

Do kraja lipnja nude 15% popusta na testiranje spolno prenosivih bolesti

Poliklinika Analiza prepoznaje važnost sveobuhvatne skrbi za pacijente, osobito trudnica koje su izložene riziku od komplikacija uzrokovanih spolno prenosivim bolestima (SPB) te do kraja ovog mjeseca nudi popust od 15% na testiranje spolno prenosivih bolesti. Ono se može obaviti u trudnoći, ali je i kod planiranja trudnoće preporučljivo testiranje kako bi se otklonile moguće komplikacije, jer se većina SPB-ova može izliječiti terapijom.


Laboratorijski testovi uvelike doprinose kontroli i sprječavanju urogenitalnih infekcija. Premda se serološki testovi i dalje koriste za dokazivanje patogena, negativan rezultat takvog testa ne isključuje njihovu prisutnost. Zbog toga se većina okreće PCR testiranju, koje ima puno veću specifičnost i osjetljivost naspram ostalih laboratorijskih metoda.

U Poliklinici Analiza većina se ovih patogena može dokazati iz urinskih uzoraka, briseva ili seruma. Testiranje možete obaviti anonimno, a rezultati su gotovi kroz dva radna dana i dolaze e-mailom. Osim toga, Poliklinika Analiza nudi i pribor za samouzorkovanje, bilo da je riječ o brisu cerviksa ili urinu, i možete ga pokupiti na bilo kojoj od njihovih deset lokacija. Nakon što preuzmete pribor za uzorkovanje, možete jednostavno izvršiti postupak kod kuće ili u Poliklinici.

Spolno prenosive bolesti mogu značajno utjecati na trudnoću i zdravlje trudnice, kao i na zdravlje i razvoj fetusa i novorođenčeta. Razumijevanje tih utjecaja, kao i važnosti prevencije i liječenja, može pomoći u zaštiti zdravlja majke i djeteta.

Klamidija i gonoreja


Klamidija je jedna od najčešćih bakterijskih spolno prenosivih bolesti i može uzrokovati upalne bolesti zdjelice, a zaražene trudnice imaju povećan rizik od prijevremenog porođaja i preranog puknuća vodenjaka. Gonoreja može uzrokovati upale sluznice genitalnog trakta, što također povećava rizik od prijevremenog porođaja i puknuća vodenjaka. Liječenje klamidije i gonoreje tijekom trudnoće uključuje upotrebu antibiotika sigurnih za trudnice, poput azitromicina ili amoksicilina za klamidiju te ceftriaksona ili cefiksima za gonoreju.

Sifilis


Infekcija može proći kroz posteljicu i zaraziti fetus, što može dovesti do kongenitalnog sifilisa koji može uzrokovati ozbiljne deformacije, razvojne probleme i druge zdravstvene komplikacije. Sifilis se liječi penicilinom, koji je siguran za trudnice i učinkovit u sprječavanju prijenosa infekcije na dijete.

HIV/AIDS


HIV se može prenijeti s majke na dijete tijekom trudnoće, porođaja ili dojenja. Rizik prijenosa može se značajno smanjiti adekvatnom antiretrovirusnom (ARV) terapijom tijekom trudnoće. ARV terapija ključna je za smanjenje virusnog opterećenja kod trudnica zaraženih HIV-om i smanjenje rizika prijenosa virusa na dijete. Redovito praćenje i liječenje mogu omogućiti trudnicama s HIV-om da imaju zdravu trudnoću i porođaj.

Herpes simplex virus (HSV)


Neonatalni herpes može uzrokovati ozbiljne infekcije kod novorođenčadi, uključujući encefalitis, koji može dovesti do trajnih oštećenja. Rizik prijenosa je najveći ako majka ima primarnu infekciju ili aktivne lezije tijekom porođaja. Antiviralni lijekovi poput aciklovira ili valaciklovira mogu smanjiti učestalost i težinu herpetičnih izbijanja tijekom trudnoće.

Humani papiloma virus (HPV)


Redoviti papa testovi i HPV testiranje ključni su za rano otkrivanje i liječenje ove bolesti. Iako rijetko, HPV može biti prenesen na dijete tijekom porođaja, uzrokujući respiratornu papilomatozu, što može dovesti do problema s disanjem kod novorođenčadi. Ne postoji specifično liječenje za HPV tijekom trudnoće, ali redoviti pregledi i praćenje stanja cerviksa ključni su za pravovremeno otkrivanje i liječenje promjena.

Hepatitis B i C


Hepatitis B ima visok rizik prijenosa s majke na dijete tijekom porođaja. Novorođenčad se može odmah po rođenju cijepiti protiv hepatitisa B, čime se smanjuje rizik infekcije. Rizik prijenosa hepatitisa C tijekom trudnoće je manji, ali svejedno postoji. Trudnice s hepatitisom B mogu primati antivirusnu terapiju kako bi smanjile virusno opterećenje, a njihova novorođenčad se cijepe protiv hepatitisa B odmah po rođenju. Liječenje hepatitisa C tijekom trudnoće obično se izbjegava, ali se trudnice pažljivo prate.

Mikoplazma i Ureaplazma


Mikoplazma i ureaplazma mogu uzrokovati upale urogenitalnog trakta kod žena, što može utjecati na plodnost. Liječenje infekcija mikoplazmom i ureaplazmom uključuje upotrebu antibiotika sigurnih za trudnice. Pravovremeno liječenje može spriječiti komplikacije povezane s plodnošću i zdravljem novorođenčadi.
Spolno prenosive bolesti predstavljaju ozbiljan javnozdravstveni problem koji može imati dalekosežne posljedice na plodnost, trudnoću i opće zdravlje žena i njihovih novorođenčadi. Prevencija, rano otkrivanje i adekvatno liječenje ključni su za smanjenje rizika od neplodnosti i drugih komplikacija povezanih sa spolno prenosivim bolestima. Redoviti zdravstveni pregledi i edukacija o sigurnom spolnom ponašanju mogu značajno doprinijeti očuvanju reproduktivnog zdravlja.

Dva desetljeća uspjeha

Poliklinika Analiza osnovana je 2001. godine kao dijagnostički zdravstveni centar specijaliziran za laboratorijske usluge. Sveobuhvatnost testiranja, inovativne usluge, uključivanje liječnika specijalista nakon obavljene laboratorijske dijagnostike, poslovne jedinice diljem Hrvatske, baš kao i dugogodišnje iskustvo, izdvajaju Polikliniku Analiza kao jednog od lidera u segmentu privatnog zdravstva.

Više informacija pronađite na službenim stranicama www.poliklinika-analiza.hr, zatražite slanjem e-maila na adresu info@mcanaliza.org, telefonski na broj 01 2099 880 ili posjetite Polikliniku Analiza Varaždin kod starog ulaza u bolnicu na adresi Janka Jurkovića 2A.

Preporučeno
Najnovije