GRAD VARAŽDIN

Sjednica Gradskog vijeća održat će se u novoj, suvremeno uređenoj dvorani

Grad diže ekonomsku cijenu dječjih vrtića, no cijena za roditelje se ne mijenja. Ima još 'vrućih' tema…

Devetu sjednicu Gradskog vijeća Grada Varaždina, koja će biti održana u obnovljenoj Gradskoj vijećnici na Trgu kralja Tomislava u utorak, 11. lipnja, s početkom u 15 sati najavili su danas gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj i predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki.

– Ono po čemu je ova sjednica posebna jest što se nakon dugo vremena Gradsko vijeće vraća u našu obnovljenu Gradsku vijećnicu. Do sada smo sjednice održavali uglavnom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu ili u Palači Herzer ili zbog COVID-a ili zbog obnove Gradske vijećnice, ali sada se evo konačno vraćamo – uvodno je rekao Lukavečki.

Nova dvorana za sjednice posve je drukčije uređena od dosadašnje. Više neće biti klasičnih klupa, već je postavljen ovalni stol s mikrofonima te će vijećnici sa svojih mjesta moći diskutirati i glasati. Isto tako, očekuje se i novi digitaliziran sustav koji će nam uvelike olakšati glasanje i rasprave.

Za sjednicu je predviđen dnevni red s čak 30 točaka.

– Neke od točaka su tehničke naravi, a neke iznimno važne za funkcioniranje grada. Osim izvršenja proračuna i rebalansa proračuna, imamo izvješća o radu gradskih tvrtki i ustanova za 2023. godinu. Na dnevnom redu je i informacija o provedbi sanacije odlagališta Brezje, gdje će gradonačelnik izvijestiti vijećnike o dinamici sanacije odlagališta i cjelokupnom napretku samog projekta – najavio je predsjednik Vijeća.

– Na dnevnom redu će se naći odluka o prodaji po povoljnijim uvjetima građevinskog zemljišta u Gornjem Kućanu kako bismo uistinu pomogli mladima koji se žele osamostaliti. U tom pogledu istaknuo bih da imamo i prijedlog odluke o stipendijama i potpora poduzetnicima, ali i izbor novog Savjeta mladih Grada Varaždina – naznačio je Lukavečki.

Gradonačelnik Neven Bosilj iz dnevnog reda istaknuo je tek nekoliko točaka.

– Proračun Varaždina je težak oko 125 milijuna eura i to je najveći proračun koji je ikad u povijesti imao Grad Varaždin. U rebalansu proračuna najbitnije stavke su povećanje za dječje vrtiće Grada Varaždina i privatne vrtiće. Za to ćemo izdvojiti milijun eura više zato jer moramo ispoštovati određene odluke Hrvatskog sabora po kojima zaposlenima u gradskim vrtićima plaće daje Grad, a ne država – poručio je Bosilj.

Objasnio je da država prihvaća ekonomsku cijenu od tek 292 eura.

– Ekonomska cijena boravka svakog djeteta u vrtiću nakon povećanja plaća, koje moramo uskladiti po odluci Sabora, će biti preko 500 eura. Naši sugrađani će i dalje za svako dijete plaćati 117 eura. Svi moraju biti svjesni da će Grad Varaždin praktički izdvajati gotovo 400 eura po djetetu mjesečno, odnosno godišnje gotovo 5 tisuća eura za svako dijete koje ide u gradski vrtić. Dižemo i ekonomsku cijenu u privatnim vrtićima na oko 350 eura, za što smo također predvidjeli iznos u proračunu. Problem je u tome što u tim novim sustavima plaća 80 posto ekonomske cijene vrtića otpada na plaće zaposlenih, koje mora podmiriti Grad – rekao je gradonačelnik Bosilj te dodao da će Grad Varaždin ukupno za dječje vrtiće iz proračuna izdvajati više od 7 milijuna eura.

Otvorio još jednu aktualnu temu vezane uz vrtiće.

– Stalno imamo nekakve inspekcije pa smo sada tako u vrtiću imali inspekciju Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih. Imamo slučaj da su neki stvarno „odlijepili“ od stvarnosti pa smo dobili prekršajni nalog jer se ne držimo državnog pedagoškog standarda. U gradskim vrtićima imamo 25 djece s posebnim potrebama, a prema državnom pedagoškom standardu ispada da bi trebalo svaku grupu gdje se nalazi takvo dijete smanjiti za 4 zdrava djeteta. Prema tom njihovom rješenju mi bi morali ili smanjiti za 100 broj zdrave djece ili za 25 djece s posebnim potrebama. Oni uopće ne žele primiti na znanje da Grad Varaždin izdvaja 325 tisuća eura kao jedini grad u Hrvatskoj za nadstandard, za pomoćnike u vrtićima. Svako to dijete ima svojeg stručnog suradnika, pomoćnika. Radimo inkluziju djece, navikavamo drugu djecu da ima i djece s posebnim potrebama. I umjesto da nas potiču i pohvale, netko se „odlijepio“ od stvarnosti i donosi odluku po kojoj bi mi trebali ili maknuti 25 djeteta s posebnom potrebama ili smanjiti za 100 broj upisane zdrave djece. Mi ćemo svakako uložiti žalbu na to i tjerat ćemo do kraja, upoznat ćemo sve medije u Hrvatskoj i Pravobraniteljicu za djecu s ovim sramotnim prekršajnim nalogom – najavio je Bosilj.

U nastavku je najavio da će poslije javnog savjetovanja o parkirnim blokovima i noviteta oko parkiranja povući te točke s dnevnog reda sjednice. Do daljnjega će se zadržati postojeće rješenje i neće se ići u uvođenje parkirnih blokova.

– U parkiranju treba napraviti reda, a građani trebaju biti zadovoljni, odluke o parkirališnim blokovima mogu se poboljšati pa ćemo sukladno željama naših sugrađana za sada tu temu maknuti sa sjednice – završio je najavu gradonačelnik Neven Bosilj.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije