pripazite

Mladi krumpir može biti štetan za zdravlje

Mladi krumpir je najbolje jesti bez kore, a ako primijetite zelene mrlje na njemu, odmah ga bacite, kažu liječnici.

Dok uživamo u bogatstvu koje nam pruža sezona mladog krumpira, važno je biti svjestan mogućih zdravstvenih rizika koje mogu nositi sa sobom mrlje na mladom krumpiru. Umjerenost i pažnja tijekom konzumacije, uz praćenje simptoma i savjete stručnjaka, pomažu u osiguravanju da naša jela budu ukusna i sigurna za konzumaciju, prenosi Net.hr.

Mrlje na mladom krumpiru, koje se često pojavljuju tijekom ove sezone, mogu biti indikatori prisutnosti solanina, koji se nalazi u biljkama obitelji Solanaceae, kojoj pripada i krumpir. Za biljke, solanin predstavlja svojevrsnu obranu od štetočina i bolesti. Međutim, za nas ljude, prekomjerna izloženost solaninu može imati negativne učinke na zdravlje.

Mladi krumpir je najbolje jesti bez kore, a ako primijetite zelene mrlje na njemu, odmah ga bacite, kažu liječnici.

Konzumiranje velike količine solanina može izazvati niz gastrointestinalnih smetnji, uključujući mučninu, povraćanje, bolove u trbuhu i proljev. U težim slučajevima, mogu se javiti i neurološki simptomi poput glavobolje, vrtoglavice te čak i halucinacija.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije