Voćkarica&Vrtlarica: Kako uzgojiti batat?

Unazad nekoliko godina batat ili slatki krumpir zastupljeni su u ponudi brojnih trgovačkih lanaca. Od samih početaka pa sve do danas cijena po kilogramu batata nije se puno mijenjala i relativno je visoka (cca. 15,00 kn/kg). Smatram da je neopravdano visoka cijena osnovni razlog zašto je batat slabo zastupljen u svakodnevnoj prehrani što je velika šteta s obzirom na hranidbenu i zdravstvenu vrijednost ove namirnice. Uzgoj batata nije zahtjevan i ne traži visoka ulaganja, tako da vrlo lako možete i sami uzgojiti ovo super povrće.


Za pripremu jela koristi se zadebljali korijen koji oblikom podsjeća na gomolj i uglavnom se tako deklarira. Jedna biljka može razviti do 10 zadebljalih korijenova različite težine.

Batat je tropska biljka tako da se uzgaja isključivo u bezmraznom razdoblju. Sa sadnjom ne treba žuriti, ja obično sadim nakon 15.05. kada se prema dugoročnim prognozama jutarnja temperatura zraka ne spušta ispod 10ºC.

Presadnica batata je ukorijenjeni korijenov izdanak.

U našem klimatu batat se uzgaja sadnjom presadnica. Proizvodnja presadnica nije komplicirana, ali se naklijavanje korijena (gomolja) i ukorijenjivanje izdanaka mora odraditi u grijanom zaštićenom prostoru. Kako mi je teško osigurati potrebne uvjete temperature i vlage, svake godine kupujem gotove presadnice. U pravilu nekoliko dana prije nego se odlučim za sadnju potražim ih preko oglasnika i nikad nisam imala loša iskustva sa kvalitetom naručenog sadnog materijala ili primitkom. Cijena presadnica varira ovisno o količini i kreće se od 1,50 do 3,00 kn.

Batat se uzgaja na uzdignutim gredicama pokrivenima crnom mulch folijom, pa je prije same sadnje potrebno uložiti nešto truda i vremena u izradu istih.


Uzdignute gredice pripremljene za sadnju jagoda sa postavljenom perforiranom mulch folijom uz pomoć priključnog stroja gredičara. Naravno da gredice koje se izrađuju isključivo ručno ne izgledaju tako dobro, ali fotografiju sam stavila sa namjerom da ukažem na primjer kojem težimo prilikom izrade uzdignute gredice.

Za izradu gredice za uzgoj batata koristim mulch foliju debljine 20 μm i širine 1,20m. Prednosti korištenja crne mulch folije su sljedeće: povisuje temperaturu u podnožju biljke što pozitivno utječe na rast i razvoj batata, smanjuje gubitak vode iz tla uslijed isparavanja, tlo ostaje rahlo i prozračno, a spriječen je rast korova.

Posađena presadnica batata:) Rupe na foliji radim netom prije sadnje kako bi se očuvala vlažnost tla, a moraju biti dovoljno velike da se spriječi prženje lišća. Razmak untar reda je 30 cm.

Od posađenih 50 presadnica batata očekujem prinos od 75 do 100 kg korijena (gomolja), a uložila sam repromaterijal (presadnice, folija) u vrijednosti od 160,00 kn. Naravno da sav urod nije prikladan za tržište, ali meni to nije važno jer sadim isključivo za vlastite potrebe.

Vlastiti rad nisam uvrstila u računicu. Kada radiš ono što voliš to onda nije rad, već privilegija 🙂

Savjete vezane uz njegu, berbu i skladištenje batata pratite putem objava na Facebook stranici Voćkarica&Vrtlarica.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije