5 dokazanih činjenica zašto su starija djeca bolja od mlađe

Starija djeca uvijek se smatraju kraljevima, odnosno kraljicama u obitelji. Rođena su prva pa su sama po sebi dobila više pažnje nego mlađa djeca.

No, uvriježeno mišljenje kako su najstarija djeca i najbolja, sada je i znanstveno dokazano. Mnoga su istraživanja pokazala kako je redoslijed rođenja u obitelji odigrao veliku ulogu u razvoju.

1. Starija djeca su pametnija.
Istraživanja su pokazala kako starija djeca imaju u većini slučajeva veći kvocijent inteligencije od mlađe djece. U 2007. godini istraživanje provedeno na 250.000 Norvežana pokazalo je kako prvorođeni sinovi imaju u prosjeku za 2,3 boda veći kvocijent inteligencije od svoje mlađe braće,.

2. Odgovorniji su.
Starija djeca više se fokusiraju na odanost obitelji i tradicionalne vrijednosti. Kao rezultat toga, često su poslušnija i odgovornija.

3. Uspješnija su.
Ne samo da je u većini slučajeva starije dijete bolje u školi, većinom su puno uspješnija starija djeca u poslovnom svijetu. Prvorođenci su više orijentirani na uspjeh i žele zadiviti svoje roditelje. Također, žele dominirati i biti uzor svojoj mlađoj braći ili sestrama.

4. Starija djeca poštuju pravila.
Starija djeca u većini slučajeva će biti poslušnija i više slušati svoje roditelje od mlađe djece. Prvorođenci su često odgovorniji i konvencionalniji, dok su djeca rođena nakon njih više zaigrana i buntovna.

5. Savjesnija su.
Istraživanje je 2015. godine pokazalo kako su starija djeca više savjesna, poslušna i manje neurotična od mlađe djece. S druge strane, savjesnija djeca bit će i uspješnija tijekom školovanja što ih vodi do uspjeha u životu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije