eppo

Goran Lučev priznao krivnju u ‘aferi Tulipani’, na izricanje presude nije došao zbog bolesti

Hrvoje Vojković osuđen je na 11 mjeseci zatvora koji su mu zamijenjeni radom za opće dobro.

Hrvoje Vojković, prvooptuženi u ‘aferi Tulipani’, priznao je krivnju te je na temelju nagodbe s Uredom europskog javnog tužitelja (EPPO) osuđen na 11 mjeseci zatvora koji su mu zamijenjeni radom za opće dobro. Mora platiti i sporednu novčanu kaznu od 25.000 eura. Drugooptuženi Goran Lučev, piše Večernji list, na sjednici optužnog vijeća nije se pojavio zbog bolesti, no i on je priznao krivnju, nagodio se s EPPO-om te će mu presuda biti izrečena na sljedećoj sjednici optužnog vijeća.

Vojkovića i Lučeva teretilo se zbog subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.

Što je pisalo u optužnici

Hrvoje Vojković, vlasnik trgovačkog društva, podnio je tri zahtjeva hrvatskoj Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, s ciljem dobivanja bespovratnih potpora za projekte, koji su obuhvaćali ulaganja u opremanje objekta za pružanje turističkih usluga te podizanje nasada maslina i staklenika za uzgoj povrća. Ta tri projekta vrijedna nešto manje od 650.000 eura, za koje su zatražene bespovratne potpore u vrijednosti od gotovo 370.000 eura, bili su sufinancirani sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) u omjeru od 85% i Državnog proračuna Republike Hrvatske uz omjeru od 15%.

Kako bi ispunio obvezne uvjete natječaja, prvookrivljenik je lažno tvrdio da na zemlji u vlasništvu njegovog trgovačkog društva uzgaja tulipane, i to kako bi dobio potvrdu o potrebnoj ekonomskoj veličini. Te je potvrde priložio zahtjevima za potporu, lažno tvrdeći da njegovo trgovačko društvo ima potrebnu ekonomsku veličinu. Tijekom administrativne obrade, prvookrivljenik je Agenciji predao lažne dokumente koje je pripremio s Goranom Lučevom, i to kako bi Agenciju uvjerio da ispunjava uvjete prihvatljivosti. Međutim, Agencija je otkrila prijevaru i odlučila ne isplatiti bespovratne potpore.

Preporučeno
Najnovije