EPPO

Europski tužitelj opisao kako se krao novac u aferi ‘Pročistač’

Godine 2022. uhićeni su Robert Gotić (HDZ), tadašnji direktor Varkoma Željko Bunić i varaždinski poduzetnik Stjepan Ptiček.  

Europski istražitelji (EPPO) objavili su kako se krao novac u aferi Pročistač – od prosinca 2019. do srpnja 2022. kada su se dogodila uhićenja. Uhićeni Robert Gotić je s tadašnjim direktorom Varkoma Željkom Bunićem te poduzetnikom Stjepanom Ptičekom dogovarao kako doći do ugovora za gradnju pročistača.

Ured europskog javnog tužitelja podnio je optužnicu protiv tri hrvatska državljana zbog primanja i davanja mita zbog dobivanja sredstva Europske unije namijenjenih za provedbu Projekta dogradnje i rekonstrukcije uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, pročistača, u Varaždinu, u vrijednosti od 20 milijuna eura, navodi Index.

Gotić je varaždinski HDZ-ovac i vlasnik građevinske firme, a ovo mu je druga optužnica nakon što je izvlačio europski novac preko projekta za jamu Sovjak.

U optužnici stoji da je Gotić, da vrati uslugu Buniću, dogovorio radove na renoviranju kuće. U razdoblju od svibnja 2021. do 2022. godine, okrivljenici su osigurali Gotićevoj građevinskoj firmi dodjelu ugovora za dogradnju i rekonstrukciju pročistača, pri čemu je Bunić primio naknadu za financijsko upravljanje, a Ptičekova firma dobila je posao podizvođača za dio radova u vrijednosti od približno 9,69 milijuna eura.

Kazne do 10 godina zatvora

EPPO navodi da su Bunić i Ptiček prvo osigurali Ptičekovoj firmi ugovor za izradu glavnih građevinskih projekata i pribavljanje građevinske dozvole. Ptiček je manipulirao procesom nadmetanja kako bi osigurao da njegova firma dobije ugovor. U izradi projekta Ptičekova firma ugradila je geotehničko-građevinski projekt Gotiću, čime je osigurano da se metodom gradnje pogoduje Gotićevoj firmi. Ovaj je manevar omogućio Gotićevoj firmi da ponudi najpovoljniju ponudu i dobije nepoštenu tržišnu prednost. Slijedom toga, njegova firma dobila je posao vrijedan oko 35 milijuna eura, a Ptičekova posao podizvođača.

Istraga je dalje pokazala da su Bunić i Ptiček bili u dogovoru prema koje bi Bunić poduzeo sve neophodne korake kako bi osigurao da Ptičekova firma dobije ugovore od njegove firme, u zamjenu za isplatu 10% od ukupne vrijednosti ugovora Bunićevom Varkomu.

Prema tom je dogovoru drugookrivljeni dodijelio 39 ugovora Ptičekovoj firmi, ukupne vrijednosti 681.974 eura. Ptiček je platio dogovoreni iznos od 68.197 eura tako da je namirio privatne Bunićeve troškove, koji se odnose na izgradnju i opremanje njegove nekretnine.

Neki od tako dodijeljenih ugovora bili su sufinancirani sredstvima iz Kohezijskog fonda Europske unije, uključujući i onaj najveće vrijednosti.

Ako budu proglašeni krivima, okrivljenici bi mogli biti osuđeni na zatvorske kazne od jedne do deset godina, navodi Index.

Preporučeno
Najnovije