povijesni štikleci

Na današnji dan preminuo je istaknuti direktor Varaždinskih vijesti Slavko Labaš

Bio je vrhunski profesionalac, čak i u politički najturbulentnijim vremenima.

15.7.2021. Slavko Labaš, jedan od najistaknutijih direktora Varaždinskih vijesti, preminuo je u 80. godini. Labaš je rođen u mjestu Stari Golubovec kod Lobora 28.11.1941. godine. Na čelu Varaždinskih vijesti bio je više od deset godina, a svojom staloženošću i profesionalizmom ostavio je neizbrisiv trag, posebice prilikom promjene političkih sustava. Kasnije je, 2011. godine, u jednom kriznom razdoblju poduzeća bio imenovan vršiteljem dužnosti direktora. Također je bio tajnik Lovačkog saveza Varaždinske županije i član Lovačkog društva Trčka Jalžabet.

15.7.1894. U selu Turčin, pet kilometara udaljenom od Varaždina, Društvo za poljepšanje Varaždina uredilo je na gradskom zemljištu perivoj i predalo ga na uporabu. Toga dana pet stotina Varaždinaca posebnim vlakom dovezlo se do željezničke postaje Varaždinske Toplice, koja je u neposrednoj blizini perivoja “Dubrava”. Uz svirku gradske glazbe pučka svečanost u novouređenom perivoju trajala je duboko u noć. Ubrzo je perivoj “Dubrava” u Turčinu postao omiljeno izletište Varaždinaca pa se tamo otvorila moderna restauracija.

15.7.1817. U Varaždinu je rođen Mirko Bratuša, teolog. Nakon završene gimnazije u Varaždinu, diplomirao je teologiju u Grazu i radio kao svećenik u Ljutomeru i Svetinjama. Borio se protiv germanizacije u hrvatskim i slovenskim krajevima, aktivno je sudjelovao u ilirskom pokretu zahtijevajući da se i pobožne knjige objavljuju na hrvatskom kajkavskom jeziku. Mirko Bratuša umro je u Ljutomeru u 32.godini života – 24.veljače 1849.godine.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije