Voćkarica&Vrtlarica: Kako proizvesti presadnice povrća?

Svega nekoliko dana nas dijeli od kalendarskog početka proljeća, iako svuda oko nas postoje naznake da se priroda lagano budi. Vrijeme je da počnemo razmišljati i planirati vrtlarsku sezonu, što podrazumijeva reviziju zaliha sjemena, izbor i kupnju repromaterijala potrebnog za proizvodnju povrća (sjeme, supstrat, gnojivo, agrotekstil). U prošlom članku sam pisala o uzgoju povrća direktnom sjetvom sjemena na stalno mjesto, ali i o prednostima uzgoja putem presadnica. Budući da je uzgoj nekih vrsta povrća nezamisliv bez uzgoja presadnica, danas slijedi nekoliko savjeta i trikova kako u vlastitom domu uz minimalna ulaganja proizvesti rasad.

Za ostale savjete i informacije tu je i Facebook stranica Voćkarica&Vrtlarica.

Paprika se proizvodi putem presadnica, jer se nicanje i klijanje vrlo sporo odvija. Sjeme je posijano vrlo gusto u žardinjeru ispunjenu specijalnim supstratom za proizvodnju presadnica, koji će pružiti mladim biljčicama sva potrebna hranjiva u prvim fazama rasta i razvoja. Trenutno je paprika u fazi nicanja i u stadiju kotiledona, a kada se pojavi prvi pravi list slijedi pikiranje.

Razlikujemo dva osnovna tipa presadnica, a to su presadnice “golog” korijena i presadnice sa grudom supstrata oko korijena.

Presadnice “golog” korijena mogu se proizvesti na otvorenom ili u zaštićenom prostoru na način da se obavi gusta sjetva, a kada biljke dosegnu određeni stupanj razvoja, čupaju se iz tla ili supstata. Na taj način mogu se uzgojiti različite povrtnice, neke od njih idu direktno u sadnju na otvoreno (salata, kupusnjače), dok se paprika, rajčica, patliđan pikiraju kako bi presadnice imale čvršću stabljiku i razvijeniji korijenov sustav.

Uzgoj presadnica sa grudom supstrata oko korijena podrazumijeva sjetvu sjemena i pikiranje presadnica u odvojene posudice ispunjene supstratom. S obzirom na tip posudica, razlikujemo uzgoj presadnica u prešanim blokovima, tresetnim lončićima i kontejnerima od stiropora.


Uređaj za izradu prešanih blokova namijenjen hobi vrtlarima.

Prešani blokovi su kocke od supstrata, a mogu biti različitih dimenzija, ovisno o zahtjevima povrća koje se u njima uzgaja. Uglavnom služe za sjetvu sjemena salate i plodovitog povrća, ali mogu se koristiti i za pikiranje paprike i rajčice.


Tresetni lončići.

Tresetni lončići služe za sjevu i presađivanje svih vrsta biljaka. Proizvedeni su od prirodnih materijala i 100% su biorazgradivi. Koriste se za uzgoj presadnica povrća osjetljivijeg korijenovog sustava kao što su krastavci, lubenice, dinje, tikve, a sadnja na stalno mjesto obavlja se zajedno sa lončićem i biljka ne proživljava stres prilikom sadnje.


Kontejner od stiropora ispunjen navlaženim supstratom i spreman za sjetvu sjemena poriluka.

Kontejneri od stiropora služe za sjetvu i presađivanje raznih povrtnih kultura, a sastoje se od lončića okruglog ili kvadatnog presjeka spojenih u jednu cjelinu tzv. kontejner. Lončići su različitih veličina, a biraju se prema potrebama povrtne kulture koja se uzgaja. Prednost kontejnera je što se na relativno maloj površini može uzgojiti do 120 presadnica, a i više, ovisno o veličini lončića. Kontejner tijekom uzgoja presadnica ne smije biti položen direktno na tlo, već malo povišen, kako korijen ne bi prorastao kroz otvor na dnu lončića.

Za proizvodnju presadnica možete koristiti ambalažu od proizvoda koji se koriste u kućanstvu, kao što su čašice od jogurta, konzerve. Sigurno ste primjetili u prošlom članku da sam posijala sjeme rajčice u role od toaletnog papira.


Prošlo je 10 dana od sjetve, a rajčica je u fazi nicanja i stadiju kotiledona.

Ako ste početnik u vrtlarenju koristite čim više gotova rješenja (kupovno sjeme, gotove presadnice). Nemojte si zadavati previsoke ciljeve, s vremenom ćete več steći znanja i vještine potrebne za proizvodnju vlastitog sjemena i presadnica. Za početak je dovoljno steknuti osnovne vrtlarske navike koje će zasigurno oplemeniti vaš život, životni prostor i promjeniti prehrambene navike.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije