povijesni štikleci

Na današnji dan u prometnoj nesreći kod Posedarja smrtno je stradao Anđelko Herjavec

Rodio se u Varaždinu 1958. godine.

20.7.2001. U prometnoj nesreći kod Posedarja smrtno je stradao magistar Anđelko Herjavec, generalni direktor Varteksa, predsjednik nogometnog kluba Varteks i Zajednice sportskih udruga grada Varaždina, ugledni gospodarstvenik i sportski djelatnik. Rodio se u Varaždinu 1958. godine, magistrirao je na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu. Bio je direktor novomarofskog Levi’s-a, a zatim najveće hrvatske tekstilne tvornice Varteks, koju je uspješno vodio do tragične nesreće.

20.7.1969. U 71. godini umro je u Varaždinskim Toplicama magistar Josip Čabrian, ljekarnik, muzealac, povjesničar, arheolog. Nakon farmaceutskih studija u Zagrebu, godine 1924. preuzima vođenje očeve ljekarne u Toplicama i posvećuje se prikupljanju i proučavanju spomenika topličkih prošlosti. Prikupljene predmete izložio je kao muzejsku zbirku 1937. godine iz koje je izrastao muzej Varaždinskih Toplica. Po odlasku u mirovinu 1954. godine kao najstariji student upisao se na studij arheologije, povijesti i povijesti umjetnosti na zagrebačkom filozofskom fakultetu.

20.7.1931. U Varaždinu je rođen Milan Šimek, utemeljitelj i dugogodišnji direktor varaždinskog Zrakoplovnog centra. U mladosti se bavio modelarstvom i jedriličarstvom, godine 1955. položio je ispite za pilota zrakoplova. Radio je u varaždinskom Aero-klubu, bio je utemeljitelj i dugogodišnji direktor Zrakoplovnog centra, zaslužan je gradnju betonske piste aerodroma. Kao vrstan organizator, 25 godina vodio je međunarodno sportsku turističku manifestaciju «Aeropiknik». Milan Šimek umro je u Zagrebu 26. siječnja 1991. godine.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije