DANAS SE SLAVI

Danas je Dan ženskog orgazma: Pokrenuo ga je gradski vijećnik kao naplatu za ‘seksualni dug’ supruzi

Danas je Međunarodni dan ženskog orgazma.

Danas, 8. kolovoza, obilježava se Međunarodni dan ženskog orgazma ili Dan ženskog orgazma. Prvi put se počeo obilježavati u Brazilu kao neslužbeni praznik za poticanje muškaraca da zadovolje svoje žene, a sada se obilježava diljem svijeta.

Obilježavanje tog dana počelo je 2006. godine. Vijećnik José Arimateia Dantas Lacerda iz grada Esperantina u Brazilu, u istraživanju koje je provelo Federalno sveučilište Piauí, otkrio je da čak 28 posto žena ne može doći do orgazma. Smatrao je da ova studija pokazuje ozbiljan javnozdravstveni problem i odlučio je promovirati zakon koji bi zagovarao pravo žena na užitak, a posvetio je i dan ženskom orgazmu kao naplatu za “seksualni dug” koji je dugovao svojoj ženi. U inicijativi je odlučeno da se 8. kolovoza posveti kao dan obilježavanja ženskog orgazma.

Pokret je krenuo i sada je to jedan od najpopularnijih praznika u Brazilu. Dan je također priznat u Španjolskoj, Meksiku, Argentini, Peruu i Norveškoj, piše Firstpost, a prenosi Net.hr.

Glavni cilj ove prigode je podizanje svijesti o ženskoj seksualnosti. Proslave se održavaju da bi se ženski orgazam prepoznao jednako važan kao i muški. Dan također treba obilježiti učenjem o ženskoj seksualnosti i orgazmima. Postoje mnoge knjige koje su napisane o toj temi i koje se mogu pročitati.

U mnogim kulturama i društvima seks se smatra tabu temom, o kojoj se rijetko govori. U takvim uvjetima Međunarodni dan ženskog orgazma pruža priliku i ženama i muškarcima da nauče više o ženskom užitku. Statistike o globalnom seksualnom ponašanju otkrile su da samo jedna trećina žena doživi orgazam.

rema Američkoj psihološkoj udruzi, orgazam je vrhunac seksualne stimulacije ili aktivnosti. To se događa kada se postigne vrhunac užitka. Kod žena je obilježeno popuštanjem napetosti i ritmičkim kontrakcijama vulvarnih i analnih mišića, kao i reproduktivnih organa zdjelice. Nije važno imati seks da bi se postigao orgazam. Iako se ženski orgazam općenito klasificira kao vaginalni ili klitoralni, može se postići stimulacijom bilo kojeg drugog dijela tijela poput grudi ili bradavica, rekla je seksologinja Elia Martínez Rodarte za El Financiero.

Neke od dobrobiti orgazma uključuju kvalitetniji san, ublažavanje boli uzrokovane otpuštanjem hormona poput oksitocina, čišću i zdraviju kožu, poboljšan imunosni sustav i bolje mentalno zdravlje.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije