najuzornija hrvatska seoska žena

Sanja Brežni-Blažunaj iz Črnca Biškupečkog sudjeluje u izboru za Najuzorniju hrvatsku seosku ženu

Sretno!

I ove godine održat će se izbor za Najuzorniju hrvatsku seosku ženu. Datum održavanja je 12. listopada, a mjesto radnje bit će Benkovac.

Varaždinsku županiju ove će godine predstavljati Sanja Brežni-Blažunaj iz Črnca Biškupečkog.

– Majka jednog djeteta te je vrlo aktivna i svestrana žena. Uz posao u državnoj službi, bavi se proizvodnjom božićnih drvaca na površini od 10.000 m2, kao i poljoprivrednom proizvodnjom za vlastite potrebe. Predsjednica je Udruge žena ZIPKA, koja se bavi očuvanjem narodnih običaja i kulturne baštine te organizira razne manifestacije. Voditeljica je povjerenika civilne zaštite na području grada Varaždina. Krajem godine izlazi knjiga Udruge “Zipka” koju je sama napisala s receptima tradicionalnih kolača i običajima kraja odakle dolazi. Aktivno je sudjelovala u Domovinskom ratu. Njezin moto je “Ne brinite se tjeskobno za sutrašnji dan jer će se sutrašnji dan brinuti za se!” – pišu organizatori izbora.

Više o izboru

Najuzornija hrvatska seoska žena mora biti stara između 25 i 65 godina, hrvatska državljanka, koja živi na selu, uživa ugled u svojoj sredini, ima lijepo uređeno kućanstvo i poljoprivredno gospodarstvo, proizvodi poljoprivredne proizvode i/ili rukotvorine i/ili stvara umjetnička djela. U svojoj sredini žena je poznati borac za razvitak i napredak društvenog, kulturnog i gospodarskog života žene, obitelji i zajednice, a koja do sada nije sudjelovala na natjecanju za Izbor najuzornije hrvatske seoske žene.

– Tim projektom želimo pripomoći promociji vrijednosti i važnosti žene na selu s ciljem afirmacije i podizanja kvalitete življenja na hrvatskom selu, očuvanju obitelji i kulturne baštine, ali i sudjelovanjem u obilježavanju Svjetskog dana seoske žene koji se obilježava svake godine 15. listopada diljem svijeta – riječ je organizatora.

Skrenuti će se medijska pažnja na ženine uspješne aktivnosti koje do sada nisu bile odgovarajuće promovirane, vrednovane i nagrađivane, osobito u seoskim sredinama.

Preporučeno
Najnovije