međimurska županija

CENTAR ZA STARIJE Nedelišće dobiva Centar za starije osobe po europskim standardima

Danas, 26. srpnja, u Zgradi Scheier u Čakovcu održana je početna konferencija projekta „Izgradnja i opremanje Centra za starije osobe Međimurske županije“

Radi se o velikom i važnom projektu koji će od 2026. godine služiti osobama starije životne dobi s područja Međimurske županije. Naime, u Nedelišću, u Ulici Josipa Vrhovskog, do prve polovice 2026. godine bit će izgrađen veliki Centar za starije osobe s izvaninstitucijskim i institucijskim uslugama koji neće biti klasičan starački dom.

Centar s brojnim uslugama

Gradit će se Centar koji će nuditi smještaj za 122 osobe starije životne dobi, koji će imati dnevni boravak za starije, koji će nuditi fizikalne terapije, dentalnu skrb, dostavu hrane za one koji neće biti smješteni u Centru, koji će imati i gerontocentar. Izvaninstitucijskim uslugama bit će obuhvaćeno dodatnih 300 korisnika. Ukupna vrijednost projekta je 11.487.228,64 EUR, bespovratna sredstva iz NPOO-a iznose 6.138.048,53 EUR, Općina Nedelišće sudjeluje u gradnji i opremanju s udjelom od 3,5 milijuna EUR, dok će Međimurska županija kao partner uložiti 1,6 milijuna EUR, odnosno udio sufinanciranja korisnika i partnera je 5.349.180,11 EUR. Nadležno tijelo koje će nadzirati provedbu projekta je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Voditeljica projekta je dr. sc. Anita Perešin, pročelnica upravnog odjela za međunarodnu suradnju, upravljanje projektima i investicije Međimurske županije.

Centar počinje s radom u lipnju 2026. godine

“Izgradnja takvog Centra dugo se sanja u Nedelišću. Naime, Općina Nedelišće ima 11 naselja s ukupno 11.000 stanovnika, a na području Općine živi 2.800 umirovljenika. Trenutno samo jedan objekt u Slakovcu nudi smještaj za osobe starije životne dobi. Na području cijele Međimurske županije imamo veliku potrebu za više smještaja, no te će potrebe biti veće kako će se produljivati životna dob”, rekao je Nikola Novak, načelnik Općine Nedelišće koja je glavni korisnik ovog projekta.

Početak radova planiran je za rujan ove godine, a završetak radova početkom svibnja 2026. godine. Načelnik Novak navodi kako je planirani početak rada Centra u lipnju 2026. godine.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije