Bolje ju čuvajte u hladnjaku.
Lubenice mogu pobuditi lijepu eksploziju okusa u vašim ustima, no one ponekad doslovno mogu eksplodirati, pa ako primijetite na njoj bijelu pjenu, trebate je izbaciti iz kuće, piše Today ,prenosi Net.hr.
Prof. dr. Keith Schneider s Odsjeka za znanost o hrani i ljudskoj prehrani Sveučilišta na Floridi, rekao je da je već čuo o lubenicama koje se pjene i/ili eksplodiraju.
“To je vjerojatno zbog vrućine. Voće, ako je malo oštećeno, može početi fermentirati. Ako dođe do dovoljne fermentacije, koja proizvodi plin, može se stvoriti dovoljno unutarnjeg pritiska da lubenica pukne ili eksplodira”, objasnio je.
“To je isti proces koji se događa u proizvodnji piva i vina zbog plina CO2 koji stvara mjehuriće u pivu”, istaknuo je.
Ponekad to uzrokuje da pjena počne izlaziti iz lubenice. U drugim, blažim slučajevima, lubenica bi se mogla otvoriti uz prasak kad je počnete rezati.
Ako imate cijelu, nerazrezanu lubenicu, dr. Schneider savjetuje se da je čuvate u hladnjaku. U pravilu, ako ona počne proizvoditi bilo kakvu pjenu, nemojte je jesti.
“Lubenica se raspada, pa je najbolje da je vratite u trgovinu ili je jednostavno bacite”, rekao je stručnjak.
A kada ste u nedoumici, dodao je, možete se osloniti na svoj nos da vam kaže je li sigurna za jelo ili nije.
“Naši su nosovi prilično dobri u tome da nam govore što je sigurno za jelo i ako voće loše miriše, ono truli. Vjerujte svom nosu”, objasnio je Schneider.