svrbež

Kako se obraniti od najezde stjenica? Sve ih je više, predlažu se ove tri mjere

Iako platanina mrežasta stjenica primarno napada stabla, poznato je da može uzrokovati iritacije kod ljudi.

Mnogi se cijelo ljeto bore s malenim, na prvi pogled jedva vidljivim, prozirnim bubicama koje im provaljuju u domove i lijepe se na odjeću i tijelo. Kakve su to napasti i ima li lijeka protiv njihova terora? Prije svega, morate znati s kime imate posla. Naime, riječ je o plataninoj mrežastoj stjenici te hrastovoj stjenici, piše Net.hr.

Platanina mrežasta stjenica (Corythucha ciliata) sitni je kukac iz porodice stjenica (Tingidae) poznat po svom destruktivnom utjecaju na platane, popularna ukrasna i sjenovita stabla u urbanim sredinama. Ovaj invazivni insekt potječe iz Sjeverne Amerike, a u Europu je slučajno unesen krajem 20. stoljeća.

Iako platanina mrežasta stjenica primarno napada stabla, poznato je da može uzrokovati iritacije kod ljudi. Razlog tome je što stjenice traže hranu i sklonište, a u nedostatku platana ili kada su gusto naseljene, mogu doći u kontakt s ljudima. Njihov ugriz nije opasan, ali može izazvati svrbež, crvenilo i iritaciju kože, što je posebno neugodno u ljetnim mjesecima kada su ljudi češće na otvorenom.

Platanina mrežasta stjenica najaktivnija je u toplim mjesecima, od kasnog proljeća do rane jeseni. Tijekom zimskih mjeseci, stjenice se povlače u pukotine kore drveća ili druge zaklonjene prostore gdje preživljavaju niske temperature. S prvim toplijim danima, ponovno postaju aktivne i započinju svoj ciklus hranjenja i razmnožavanja.

Za zaštitu od platanine mrežaste stjenice, preporučuje se nekoliko mjera:

  • Upotreba insekticida: Prskanje platana insekticidima može smanjiti populaciju stjenica, no treba paziti na ekološki prihvatljive proizvode i mjere zaštite okoliša.
  • Redovito održavanje drveća: Redovito orezivanje i održavanje platana može smanjiti broj skrovitih mjesta za stjenice.
  • Zaštita kože: Tijekom najaktivnijih mjeseci, preporučuje se nošenje dugih rukava i korištenje repelenta kako bi se smanjio rizik od ugriza.

Preporučeno
Najnovije