Paraolimpijske igre

Helena Dretar Karić odlazi na Paraolimpijske igre u Parizu

Helena već ima olimpijsko srebro i broncu, a ovo su joj četvrte olimpijske igre.

Po završetku olimpijskih igara u Parizu uskoro na red dolaze i paraolimpijske igre na kojima Varaždin ima svoju predstavnicu, parastolnotenisačicu Helenu Dretar Karić. Heleni će ovo biti četvrte olimpijske igre na kojima će sudjelovati i pokušati osvojiti svoju treću medalju.

Podsjetimo, Helena je na paraolimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine, u paru s Anđelom Mužinić Vincetić, osvojila broncu, a prije osam godina u Rio de Janeiru – srebrnu medalju. Na ovogodišnje paraolimpijske igre Helena i Anđela odlaze kao peterostruke Europske prvakinje i, budući da su pete nositeljice, u uskom su krugu reprezentacija koje objektivno mogu osvojiti medalju u konkurenciji parova.

Tradicija igranja parastolnoteniskih turnira na paraolimpijadi datira iz davne 1960. godine, odnosno od prvih paraolimpijskih igara održanih u Rimu. Za usporedbu, stolni tenis je uvršten tek 28 godina kasnije u program olimpijskih igara, dakle 1988. godine.

Helena Dretar Karić odradila je završni ciklus vrlo napornih priprema za nadolazeće paraolimpijske igre u Parizu odradila u Italiji, Slovačkoj, Hrvatskoj, Sloveniji i Njemačkoj. Naglasak je bio na tehničko-taktičkom dijelu priprema te je Helena polako, ali sigurno „brusila formu“ sa eminentnim igračicama i igračima, a sve pod budnim okom svoje trenerice Mirela Šikoronja Ivančin. Za psihološku pripremu zadužen je sportski psiholog Matej Fiškuš s kojim Helena surađuje od 2016. godine, a za kondicijsku pripremu od početka ove godine odgovoran je Dario Struški.

Na aktualnoj svjetskoj rang ljestvici Helena se trenutno nalazi na 13. mjestu u pojedinačnoj konkurenciji i 6. mjestu na ljestvici igračica iz Europe. Budući da će Helena i na ovim paraolimpijskim igrama nastupiti u pojedinačnoj konkurenciji i konkurenciji parova, budimo podrška Heleni da u obje konkurencije pokaže svoju kvalitetu. Parastolnoteniski turnir počinje dan nakon otvaranja igara, 29. kolovoza.

Preporučeno
Najnovije