ČUDO OD DJETETA

Mladi purgar Marko Ljubović skladao je marš, a ima samo 14 godina

Marko se glazbom bavi od malena, a sada je skladao 'Varaždiner Grenadiermarsch', marš koji bi uskoro trebao imati svoju praizvedbu.

Marko Ljubović mladić je koji je prošle godine postao član Varaždinske građanske garde, preciznije rečeno – njezina bubnjarskog ansambla. Sad je svojem sastavu ponudio i vlastitu skladbu, marš za puhački orkestar koji bi uskoro mogao imati svoju praizvedbu. Ova zanimljivost još je veća ako se zna da Marko ima svega 14 godina!

Priču o njemu donijela je i Hrvatska radiotelevizija. Prisjetio se Marko svojih glazbenih početaka, kad je još kao trogodišnjak počeo svirati udaraljke, a već godinu dana kasnije i klavir.

Otkrio talent za skladanje

– Nastavio sam svirati u Glazbenoj školi i tamo samo otkrio svoj talent za skladanje. Pa sam 2019. godine prvi put izveo svoju skladbu, bilo je to na klavirskom natjecanju u Sloveniji – prisjeća se svojih početaka.

Kada je postao član varaždinskih purgara, proučavao je povijest garde pa je odlučio dati svoj doprinos u popunjavanje njene glazbene povijesti. Svoj marš napisao je, kaže, za četiri tjedna. U tome mu je pomogao profesor Nenad Resnik, a imao je i podršku roditelja.

Purgari ugodno iznenađeni

Njegovi kolege purgari bili su ugodno iznenađeni. Dominik Varović, voditelj bubnjarskog ansambla Varaždinske građanske garde, ponosan je na kolegu, svjestan da nije lako skladati glazbeno djelo za puhački orkestar.

Marko je otkrio da se želi baviti filmskim skladanjem. A do tada, nada se da će njegov marš biti dobro prihvaćen.

Praizvedba početkom iduće godine

Praizvedba ‘Varaždiner Grenadiermarsch’ planirana je za početak sljedeće godine, u suradnji s varaždinskim Puhačkim orkestrom KUD-a Hrvatske željeznice. Te godine Varaždinska građanska garda obilježava 275. obljetnicu, gala večer planirana je za 8. veljače. Marš Marka Ljubovića tada bi prvi puta trebao biti javno izveden.

U međuvremenu, pogledajte Purgare na Špancirfestu, u subotu u 19 sati nastupaju na središnjem trgu.

Cijeli razgovor s Markom pogledajte u video-prilogu HRT-a.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije