VŽ kalendar

Godine 1853. rodio se znanstvenih i filolog Ivan Milčetić

Ivan Milčetić bavio se filološkim istraživanjem, folklorističkom problematikom, pisao književno-povijesne studije.

26.08.1932. Na igralištu nogometnog kluba Slavija, današnjem stadionu Varteksa „Anđelko Herjavec“, postavljena je električna rasvjeta. Međutim, svjetlost žarulja bila je nedostatna za odigravanje utakmica pa su u večernjim satima igralište koristili za treninge.

26.08.1853. Rodio se Ivan Milčetić, znanstvenik, filolog i književni povjesničar. Nakon završene gimnazije u Rijeci studirao je klasičnu filologiju u Zagrebu i Pragu. Za gimnazijskog profesora dolazi u Varaždin 1885. godine i tu ostaje do smrti 1921.godine. Ivan Milčetić bavio se filološkim istraživanjem, folklorističkom problematikom, pisao književno-povijesne studije. Posebno je veliki doprinos znanosti dao proučavanje i obradom glagoljskih rukopisa o čemu je objavio studije „Hrvatska glagolska bibliografija“, „Prilozi za literaturu hrvatskih glagolskih spomenika“.

26.8.1986. U Varaždinu je umro Ljudevit Gerovac, dugogodišnji član dramskog ansambla varaždinskog Hrvatskog narodnog kazališta.  Rođen je 1917.godine u Peterancu. Kao glumac radio je u zagrebačkom kazalištu «Komedija», zatim u Rijeci, Zadru, Banja Luci, a od 1964.godine angažiran je u varaždinskom kazalištu. Ljudevit Gerovac odigrao je mnoge značajne dramske uloge, posebno je  ostalo u pamćenju njegovo tumačenje likova iz Krležinih djela.

26,8,1938. U Jelsi je rođen kipar Josip Grgevčić. Završio je Školu za primijenjene umjetnosti 1958. u Splitu. Na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti diplomirao 1964. i završio 1978. specijalku V. Rukljača. U Njemačkoj je specijalizirao monumentalnu plastiku te restauriranje kamena i drva. Od 1969. predavao je na Pedagoškoj akademiji u Čakovcu (danas Visoka učiteljska škola), od 1998. u zvanju redovitog profesora. Za svoj umjetnički rad primio je brojna priznanja i nagrade, a 2015. godine dodijeljene su mu i nagrade za životno djelo Grada Varaždina i Grada Jelse. Svoj likovni umjetnički rad Josip Grgevčić je pokazao na preko 120 skupnih i 12 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a 17 njegovih djela postavljeno je u javne prostore.  Umro je u Varaždinu, 27. lipnja 2020.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije