NAKIT S PRIČOM

POOSHLEK – BUKETIĆ LJUBAVI ‘Radila bih ovo i samo za osmijeh i ljubav’

Modna dizajnerica Lucija kreira jedinstven nakit, no njezin Pooshlek nije samo to - uz njega je vezana i jedna prekrasna priča…

“Pušlek u našim krajevima označava buketić cvijeća, a u mom slučaju riječ je o buketiću ljubavi.” Tako naziv svog brenda Pooshlek objašnjava Lucija Mesek, modna dizajnerica koja posljednjih godina kreira šarolik i jedinstven nakit, popraćen posebnom pričom.

U nazivu Pooshlek netko će možda uočiti i englesku riječ ‘posh’, koja označava eleganciju i stil, a ta asocijacija itekako se može primijeniti na ono što Lucija stvara. Njezine radove zasigurno su zapazili svi šetači koji su se ovih dana zatekli u Uskoj ulici, gdje je smještena Kreativnica, najšarmantnija zona Špancirfesta.

Jedinstvenost i zajedništvo

“Nastojim svaki par naušnica napraviti u samo jednom primjerku. Povezano je to s idejom da smo mi žene jedinstvene. A opet tvorimo jedan predivan buketić kad smo zajedno i udružimo snage,” objašnjava Lucija svoj pristup radu.

Uz svaki par naušnica dolazi kartica, čija je namjena uspostaviti dodatnu komunikaciju s budućom vlasnicom, ali, što je još bitnije, potaknuti njezinu komunikaciju sa samom sobom.

“Na karticu koja dolazi uz naušnice, ponosna vlasnica treba napisati tri stvari koje voli na sebi. Zatim karticu stavi na vidljivo mjesto. To mi je bitno jer nakit time dobiva jednu malo dublju i sentimentalniju dimenziju; on postaje podsjetnik na stvari koje vlasnica voli na sebi,” kaže Lucija.

Važnost ljubavi prema samoj sebi

Ideja za takav koncept izrasla je iz svijesti, dodaje umjetnica, da ženama nedostaje ljubavi prema njima samima.

“Ako uzmemo moj primjer, već na trećoj stvari zapitala sam se što još volim kod sebe. A ta ljubav prema nama samima je najbitnija; odatle sve kreće,” smatra Lucija.

Stoga joj je jako važno naglasiti da ono što nudi nije samo šareni nakit.

Žene često vrlo dirnute

“Kad im objasnim priču vezanu uz naušnice, žene se rastope. Reakcije su gotovo uvijek vrlo pozitivne. Nerijetko žene budu jako dirnute, čak i zahvalne,” opisuje Lucija dosadašnja iskustva.

Zna se dogoditi i da muškarci kupuju poklon za ženu:

“Nakon što im ispričam priču, oni je prenesu svojoj partnerici. Pritom, ako imaju sugestije za njezine vrline, one su, naravno, dobrodošle.”

Majčinstvo i kreativnost ruku pod ruku

Priču o Pooshleku Lucija Mesek počela je razvijati prije otprilike četiri godine, a intenzivno na njoj radi posljednje tri godine. Od tada je redovito prisutna na Špancirfestu.

“Tako da tijekom tog vremena, uz majčinstvo, gradim i ove svoje ‘bebice’,” kaže.

Materijali ugodni za nošenje

Što se tehničkih detalja tiče, glavni materijal od kojeg je nakit izrađen je polimerna glina.

“Riječ je o materijalu koji je puno lakši i zahvalniji za rukovanje i izradu nego gips, keramika ili porculan. Također je zahvalniji i za nošenje. Čak su i glomazniji i impozantniji modeli lagani za uho i prilično udobni,” objašnjava Lucija.

Polimernu glinu kombinira s mjedi, epoksi smolom, povremeno dodaje zlatne listiće i riječne bisere…

“Sve iglice su od nehrđajućeg čelika. To uvijek volim napomenuti jer puno ljudi ružno reagira na bižuteriju,” naglašava autorica.

Izrađuje i personalizirani nakit

Osim gotovih naušnica, Lucija izrađuje i personalizirani nakit.

“Taj pristup mi otvara novu sferu kreativnosti. Žene mi se znaju javiti, pošalju sliku haljine i opišu kakve naušnice žele i za koju prigodu. Otprilike iznesu svoje želje… Tada ja napravim skicu baš za tu prigodu. Taj kreativni proces, od promišljanja do realizacije, nešto je što me pokreće. A najveća nagrada je zadovoljstvo žene za koju sam izradila nakit,” otkriva Lucija.

Igra kojom njeguje dijete u sebi

Kaže da je za nju to što radi svojevrsna igra kojom njeguje dijete u sebi i otkriva samu sebe:

“Radila bih to i samo za osmijeh i ljubav! Srećom, sve se razvilo i u više od toga. Počela sam raditi nešto što istinski volim, a danas time mogu i brinuti za svoju djecu i obitelj. To me zaista ispunjava i čini sretnom.”

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije