povijesni štikleci

Na vrhu Ivančice godine 1929. otvoren je vidikovac

Dom i vidikovac zajednički su sagradili varaždinski i ivanečki planinari.

1.9.1948. Druga osnovna škola u Varaždinu počela je radom 1. rujna 1948. godine. U početku je škola imala učionice u staroj isusovačkoj gimnaziji, a od 1958. godine radi u zgradi u Prešernovoj ulici. Druga osnovna škola jedna je od najuglednijih školskih ustanova u varaždinskoj županiji.

1.09.1929. Na najvišem vrhu Ivančice, na nadmorskoj visini od 1061 metar, otvoren je planinarski dom i nova metalna piramida – vidikovac. Dom i vidikovac zajednički su sagradili varaždinski i ivanečki planinari.

1.09.1848. Varaždinska „Cesarska i kraljevska uniformirana i naoružana četa grenadira i fizilira“, utemeljena u 18. stoljeću, dobiva novo ime – „Varaždinska narodna garda“. Popularni varaždinski „purgari“ koji su nekoć čuvali red i mir u gradu, danas sudjeluju kao simbol grada i svim svečanim prigodama.

1.9.1834. Rođen je Imbro plemeniti Josipović, vlastelin Jalkovca i Jakovlja, istaknuti hrvatski političar. Na izborima u Varaždinu biran je za zastupnika u Hrvatsko-ugarski sabor, od 1889. do 1898.godine obavljao je dužnost ministra za Hrvatsku u Ugarskoj vladi. Veoma je zaslužan za gradnju Zagorske željeznice od Varaždina do Zagreba. Imbro plemeniti Josipović umro je 1910.godine u Beču i po vlastitoj želji sahranjen je na Varaždinskom groblju.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije