VŽ kalendar

Godine 1965. dogodila se posljednja velika poplava rijeke Drave

Poplavljeno je oko 4500 hektara zemljišta i 450 stambenih i gospodarskih zgrada. Pod vodom su se našla naselja Lovrečan Otok, Virje Otok, Brezje Otok, Svibovec…

2.09.1991. Odlukom Izvršnog vijeća Skupštine općine Varaždin, utemeljen je Sekretarijat informativno-propagandne djelatnosti koji je odigrao značajnu ulogu u „Varaždinskim danima rata“. Sekretarijat je priređivao press konferencije i tiskao glasila.

2.09.1948. Rukometaši „Slobode“ nastupili su prvi puta na prvenstvu Hrvatske koje je organizirano kao turnir gradova. Sudjelovale su ekipe Osijek, Zadar, Zagreb i Varaždin. Prvi susret su Varaždinci izgubili od Zagreba sa 2:19 a u borbi za treće mjesto poraženi su od Osijeka sa 1:5.

2.9.1965. Sve dok u drugoj polovici 20.stoljeća nisu iskopani kanali  hidroelektrana na  Dravi, rijeka je redovno plavila naselja uz obalu. Jedna od najvećih poplava dogodila se u proljeće 1827.godine kada je došlo do naglog otapanja snijega u Tirolskim i Koruškim Alpama. Tada su se ogromne količine vode Drave preko noći izlile i poplavile sjeverni i zapadni dio grada Varaždina, ljude su iz kuća morali preko krovova spašavati čamcima. Srušeno je na desetke starih zgrada. Posljednja velika poplava Drave bila je od 2. do 7.rujna 1965.godine kada je poplavljeno oko 4500 hektara zemljišta i 450 stambenih i gospodarskih zgrada. Pod vodom su se našla naselja Lovrečan Otok, Virje Otok, Brezje Otok, Svibovec te dijelovi Petrijanca, Sračinca, Zamlake i Žabnika. U gradu Varaždinu  poplavljen je bio sjeverni dio grada  oko Štosovog trga.    

2.9.1681.U Varaždinu je umro Juraj Gajler, poglavar isusovačke rezidencije. Rodio se 1615.godine u Novom Mestu, nakon gimnazije u Ljubljani  studirao je filozofiju i teologiju u Gracu i Trnavi. Bio je misionar i vojni kapelan u vojsci bana Nikole Zrinskog.  Juraj Gajler obavljao je dužnost upravitelja varaždinske gimnazije.  

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije