folklorni program

FolkoFonija: Počinje festival tradicijske kulture, trajat će tri dana

Festival će se održati od 6. do 8. rujna na Europskom trgu, a kroz glazbeno-umjetnički program predstavit će se preko 500 sudionika.

Konferencijom za novinare u Gradskoj vijećnici najavljeno je održavanje Međunarodnog festivala tradicijske kulture FolkoFonije 6. – 8. rujna 2024. na varaždinskom Europskom trgu u organizaciji Centra tradicijske kulture Varaždin.

Festival su najavile predsjednica CTK-a Helena Lalić i tajnica Valentina Fištrek. Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković pohvalio je organizatore i pozvao sve građane da poprate sve programe koji će biti organizirani slijedećeg vikenda u sklopu festivala.

CTK Varaždin

Ste čuli kaj so sojenice povedale? Kaj mislite kuliko vredi jeden pečeni kokot koji more i prhati? Znate šte sredi glave ima srce? Odgovore na ova nesvakidašnja pitanja možete saznati ovog petka, na svečanom otvaranju međunarodnog festivala tradicijske kulture FolkoFonija. Festival će u petak 6. rujna u 20.00 sati otvoriti “Dari letne večerke”, folklorno-dramsko uprizorenje narodnih legendi i predaja za koje tekst i režiju potpisuje Tibor Martan. Uprizorenje će nas vratiti na sam početak 20. stoljeća i predstaviti navade i vjerovanja naših predaka, ali i plemstva vezanog uz grad Varaždin. FolkoFonija će se ove godine održati po osmi puta, u organizaciji Centra tradicijske kulture (CTK), a pod pokroviteljstvom Grada Varaždina, Ministarstva kulture i medija RH, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Varaždinske županije, Hrvatskog društva skladatelja te Varkom d.o.o.

Festival će se održati od 6. do 8. rujna 2024. Godine na Europskom trgu u Varaždinu, a kroz glazbeno-umjetnički program predstavit će se preko 500 sudionika. Ne raste svake godine samo broj izvođača, već i broj sudionika na tradicijskom sajmu. Tako će kroz održavanje radionica i predstavljajući se na tradicijskom sajmu sudjelovati 30-ak županijskih udruga.

Novina na ovogodišnjem izdanju festivala jesu tri koncertne večeri, te dva mimohoda kroz uži centar grada, te zasebni nastupi inozemnih i hrvatskih folklornih skupina. Domaćini, članovi Centra tradicijske kulture predstavit će se tijekom obje plesne večeri, u subotu, 7. rujna uz inozemne, te u nedjelju 8. rujna uz hrvatske folklorne skupine. Oba koncerta počet će u 20.00 sati.

Većina programa na Europskom trgu

U želji da se proširi umjetnička ponuda za posjetitelje FolkoFonije, održat će se i dječja FolkoFonija u nedjelju, 8. rujna u 11 sati ujutro. Uz nastupe dječjih skupina, najmlađi će od 10.00 do 14.00 sati moći sudjelovati na radionicama izrade krpenih lutaka i slikanja etno motiva.  Prilika je to da najmlađi vide kako se i oni mogu uključiti u očuvanje tradicije.

Osim u koncertima, posjetitelji mogu uživati u jutarnjim programima na Europskom trgu. Održavat će se radionice izrade tradicijskih rukotvorina, radionice inozemnog folklora te radionice za djecu.

Europski trg glavno je mjesto većine programa u sklopu FolkoFonije, međutim neki od sudionika svoj će program izvesti i u Lumini centru u Gornjem Knegincu.

Osim uvijek brojnih posjetitelja svih programa FolkoFonije, treba spomenuti i sve veći broj ustanova i tvrtki koje podržavaju ovaj kulturološki značajan festival pokroviteljstvom, sponzorstvom i donacijama. Znak je to da je prepoznat trud, kvaliteta i značaj manifestacije kao što je FolkoFonija, te bez takve podrške ne bi bilo ni moguće održati festival na razini na kojoj je danas.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije