PREDŠKOLSKI ODGOJ

Bosilj: ‘Neki privatni vrtići nas ucjenjuju, prestat ćemo ih sufinancirati ako neće biti korektni’

Ekonomska cijena vrtića narasla je s 300 na 400 eura. Evo i brojki koliko daje Grad, a koliko bi trebali plaćati roditelji.

U Velikoj Gorici dječji vrtići od rujna su besplatni. Odnosno – budimo precizniji radi onih koji inzistiraju na tome da ‘nema besplatnog ručka’ – u tome gradu vrtići su besplatni za roditelje. Gradsko vijeće donijelo je odluku o tome da se iz proračuna u potpunosti pokriju troškovi predškolskog odgoja.

Veliki je to udarac koji je HDZ-ov gradonačelnik Velike Gorice Krešimira Ačkara uputio susjednom Zagrebu, gdje Tomislav Tomašević muku muči čak i s tim kako osigurati dovoljne kapacitete.

Cijena vrtića raste 33,3 posto

A gdje je u cijeloj toj priči Varaždin? Kako kaže gradonačelnik Neven Bosilj, sufinanciranje iz proračuna podignuto je za 100 eura. To znači da će nova ekonomska cijena vrtića iznositi 400 eura. (Kad smo već uvodno spomenuli Veliku Goricu, recimo i da tamo ekononska cijena vrtića iznosi 344 eura.)

– Dosad su cijenu od 300 eura roditelji plaćali 117 eura, a 183 eura je plaćao Grad. Po novome Grad daje 283 eura – iznio je brojke Bosilj, podvukavši da je riječ o povećanju od 33,3 posto.

Što s roditeljskim dijelom?

Roditeljima bi, kaže, cijena trebala ostati ista. No opada njihov udio u ukupnoj cijeni; umjesto 39 posto, plaćali bi 29 posto. (U Velikoj Gorici su roditelji plaćali 20 posto cijene, prije nego što je sada Grad sve preuzeo na sebe). No hoće li u svim vrtićima zaista roditelji plaćati 117 eura? Jer u praksi to nikada nije bilo tako.

– Nismo sigurni da će se svi privatni vrtići ponašati tako. Razgovarali smo puno s njima, 90 posto njih je suglasno – kaže Bosilj.

Kod privatnih vrtića uvijek postoji onaj dio priče u kojoj oni dodatno naplaćuju dodatne usluge. Tako da dio za roditelje ispada viši od onoga što je dogovoreno za pregovaračkim stolom između predstavnika Grada i predstavnika vrtića. No jednaka je priča svugdje. U spominjanoj Velikoj Gorici besplatni vrtići su samo za onu djecu koja pohađaju redovni program. Roditelji odlučuju žele li dodatno plaćati dodatne programe.

‘Neki privatni vrtići…’

Otkriva gradonačelnik da postoje neki vrtići čijim stavom nije zadovoljan.

– Neki privatni vrtići ucjenjuju nas višim cijenama – upozorio je. Upravo stoga, napominje Bosilj, Grad planira dodatno povećanje kapaciteta u javnom vrtiću. – I tada, ako će biti dovoljno kapaciteta, prestat ćemo sufinancirati neke vrtiće ako se neće ponašati korektno.

U planu proširenje Gortanove i Dravske

Među nove kapacitete spada vrtić u Hrašćici, koji je počeo s radom za četiri skupine djece.

– Ono što slijedi je dogradnja vrtića u Gortanovoj za pet boravaka i u Dravskoj za osam boravaka. Time bismo riješili pitanje dječjih vrtića u Varaždinu – tvrdi gradonačelnik.

Te projekte treba platiti, i to, poželjno je, u što manjem iznosu iz lokalnog proračuna. Međutim, ispada da je problem što je Varaždin – previše razvijen!

Varaždinu malo bodova

– S krajem kolovoza predali smo projektne prijedloge dogradnje vrtića u Gortanovoj i Dravskoj. Loše za nas je to što je pri bodovanju ključni kriterij omjer postojećih kapaciteta i broja živorođene djece. Od mogućih 205 bodova mi dobivamo samo 41 bod! Jer država smatra da imamo dovoljne kapacitete. Drugi problem je što spadamo u osmu razinu razvijenosti, uz Zagreb i Dubrovnik. U svakom natječaju smo stoga zakinuti – žali se Bosilj.

Projekti o kojima je riječ teški su 4 milijuna eura i 3 milijuna eura. Od države je moguće dobiti 1,36 milijuna eura i 0,85 milijuna eura.

– Ako ne prođemo, riješit ćemo sve kreditom – najavljuje rezervni plan gradonačelnik.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije