FOLKOFONIJA

VELIKA FOTOGALERIJA Europski trg prepun, a publika oduševljena: Završila je 8. FolkoFonija

Varaždin je ovih dana živio folklor.

Ovog vikenda, od 6. do 8. rujna, Europski trg u Varaždinu bio je prepun energije, veselja i zvukova tradicijske glazbe zahvaljujući 8. međunarodnom festivalu tradicijske kulture – FolkoFonija. Tri dana folklornih koncerata, radionica i sajmova okupilo je ne samo oko 500 sudionika, što je gotovo dvostruko više u odnosu na prošlu godinu, nego i nevjerojatno velik broj posjetitelja koji su ispunili gledalište do posljednjeg mjesta, tražeći i dodatna sjedala.

Varaždin je ovih dana živio folklor – gledalište je bilo ispunjeno do maksimuma, a prema riječima organizatora, posjetitelji su pokazali izniman interes za dolaskom, potvrđujući potrebu grada za ovakvim događanjima.

Već prvog dana, svečano otvorenje festivala donijelo je nešto inovativno i posebno: glazbeno-scensko uprizorenje usmene narodne predaje “Dari letne večerke”, u režiji i prema tekstu Tibora Martana. Ovaj inovativni prikaz ostavio je publiku očaranom, donoseći svježinu na folklornu scenu i prenoseći suštinu tradicije – prenošenje s koljena na koljeno, čime se podsjetilo na važnost očuvanja bogatog kulturnog naslijeđa. Večer inozemnog folklora okupila je pet inozemnih skupina, a nastupi iz Italije, Češke, Slovenije, BiH i Srbije oduševili su publiku. Sudionici su svojim izvedbama predstavili bogatstvo različitih kultura, dok su posjetitelji, usprkos punom gledalištu, nastavili stizati i tražiti mjesto više.

Posljednjeg dana održana je Večer hrvatskog folklora, koja je privukla jednako veliku pažnju. Nastupi ansambala iz Karlovca, Visokog, Varaždinskih Toplica i drugih dijelova Hrvatske pokazali su da se ljubav prema tradiciji čvrsto veže uz srce publike. Poseban događaj bio je jutarnji koncert dječjih folklornih skupina, gdje su mališani,
najmlađi čuvari tradicije, donijeli radost i ponos svojim nastupima. Više od 120 djece iz Hvara, Kutine i Varaždinskih Toplica pokazalo je da budućnost folklora u sigurnim rukama, a dječji osmijesi i oduševljenje ispunili su atmosferu pozitivnom energijom.

FolkoFonija nije samo okupila ljubitelje folklora, već je kroz niz radionica približila tradicijsku kulturu svima. Posjetitelji su mogli sudjelovati u radionicama izrade nakita, rukotvorina i ukrasa, kao i u posebnim radionicama izrade krpenih lutaka i etno slikanja za djecu, čime su svi posjetitelji, bez obzira na godine, pronašli nešto za sebe. Na Tradicijskom sajmu sudjelovalo je čak 30 udruga iz cijele Varaždinske županije, a uz brojne aktivnosti, održana je i radionica pjesama i plesova Hrvata iz BiH pod vodstvom HKD “Napredak” iz Busovače. Ova radionica bila je dio projekta projekta ”Tko sam, gdje sam, odakle sam – afirmacija kulturnog identiteta Hrvata u iseljeništvu”, kojeg sufinancira Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, što je dodatno proširilo
kulturnu vrijednost festivala.

FolkoFonija nije samo ispunila očekivanja posjetitelja, već ih je premašila. Ovaj događaj pokazao je da Varaždin ima veliki interes za očuvanje i slavlje tradicijske kulture, a publika, koja je tijekom cijelog festivala tražila dodatna mjesta i izražavala interes za sudjelovanjem, jasno pokazuje da ovakvi festivali nisu samo potrebni, nego i neizostavni za kulturni život grada.

Pogledajte veliku galeriju slika.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije