Grad Lepoglava

FOTO Otvorena izložba Lepoglavski festivali u filateliji 2

U pavlinskom samostanu u Lepoglavi u petak, 13. rujna, otvorena je zanimljiva filatelistička izložba – Lepoglavski festivali u filateliji 2, na kojoj je njezin autor Milan Pavleković izložio izbor poštanskih maraka, poštanskih žigova i dopisnica s motivima lepoglavske čipke i međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi.

Na ovoj, prvoj autorskoj izložbi Milana Pavlekovića, predsjednika Varaždinskog kluba kolekcionara, posjetitelji u hodniku pavlinskog samostana imaju prigodu vidjeti i filatelističke raritete koji „pričaju čipkarsku priču“.

– I ove godine nastavljamo pričat priču o lepoglavskom festivalu čipke kroz filatelističke uradke, pa smo ovoga puta predstavili naš festival od 2013. do 2017. godine. Danas ponovo možemo uživati u filatelističkoj čipkarskoj priči i prisjetiti se detalja i trenutaka, koje smo možda već i zaboravili, a svakako su vrijedni spomena. Poštanska marka je jedan od identiteta države, pečat njene državnosti, no, ona je i umjetničko djelo koje priča svoju priču. Lepogkava je izuzetno ponosna da je u Hrvatskoj među rijetkim gradovima s tako velikim brojem izdanih poštanskih marki, koje dočaravaju našu povijest i bogatu čipkarsku tradiciju u Lepoglavi – istaknuo je na otvorenju ove zanimljive filatelističke izložbe Milan Pavleković.

Na otvorenju izložbe u pavlinskom samostanu Marina Milovec, voditeljica lokacije Hrvatske pošte Ivanec, naglasila je značaj ovakvih filatelističkih izložbi.

– Čipke i poštanske marke, fini su i maleni predmeti, no, kao što nas fine niti čipke povezuju s cijelim svijetom, tako i poštanske marke promoviraju Lepoglavu, čipku ali i njenu bogatu povijesnu baštinu i prirodne ljepote – naglasila je Marina Milovec i u ime Hrvatske pošte čestitala na izvrsnoj organizaciji ovoga međunarodnog festivala u Lepoglavi.

Novu filatelističku izložbu na međunarodnom festivalu čipke pohvalio je i gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić, koji je tom prigodom posebno zahvalio njenom autoru Milanu Pavlekoviću, Varaždinskom klubu kolekcionara i Hrvatskoj pošti.

– Pod svodom ovoga prekrasnog zdanja pavlinski redovnici su stvarali vrijednu kulturu i iznimnu ljepotu. Ta ljubav prema lijepom, prema kulturi i baštini, povezuje nas i spaja, ali nas i određuje kao ljude i kao – grad. Te vrijednosti koje ima naša Lepoglava, zahvaljujući poštanskim markama pronose se po cijelom svijetu – rekao je gradonačelnik Marijan Škvarić, koji je i otvorio ovu izložbu u pavlinskom samostanu.

Na izložbi su predstavljeni i likovni radovi učenika osnovnih škola i djece iz dječjih vrtića s lepoglavskog područja na temu čipke i međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi.

Budući da je za tu priliku u pavlinskom samostanu radio i „poštanski ured“ posjetitelji su s festivala mogli poslati razglednice koje su pečatirane prigodnim poštanskim žigom.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije