Varaždinska županija

FOTO Održana tradicionalna akcija ‘Sigurno u školu s HAK-om’

Pohvalno.

Danas je u organizaciji Hrvatskog autokluba i uz potporu Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije te PU varaždinske u dvorani VI. Osnovne škole u Varaždinu održana tradicionalna akcija “Sigurno u školu s HAK-om”.

Akciju su podržali i predsjednik Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije dr.sc. Zvonimir Sabati, pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen, policijski službenik za preventivu u cestovnom prometu u Postaji prometne policije Varaždin Dražen Serini, predstavnica Grada Varaždina Snježana Galić Grozaj te predstavnik HAK-a Tomislav Pintek, voditelj Autoškole Autoklub Varaždin 2.

Predsjednik Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije dr.sc. Zvonimir Sabati je naznačio kako je najvažniji cilj ove akcije osigurati da najmlađi sudionici u prometu budu što sigurniji.

– Sedmi puta nalazimo se na početku školske godine s prvašićima. Ove godine smo u VI. osnovnoj školi Varaždin. Imamo ukupno 8 škola koje ćemo obići, pet škola iz grada i tri iz okolnih mjesta; Osnovna škola Sračinec, s posebnim naglaskom na VI., V., IV., VII. i II. osnovnu školu. Uglavnom, to se već godinama radi, a dijele se promotivni materijali za prvašiće. Jednako tako, ovdje se pokazuje i kretanje po prometnicama zbog sigurnosti, a to je prije sve indikativna namjera. Želja nam je doista, da već od malih nogu počnemo pripremati prvašiće za sigurno uključivanje i kretanje u prometu. Drago nam je da se u ovu edukativnu akciju uključuju i roditelji- rekao je Sabati.

Dražen Serini iz PU varaždinske je naglasio kako policija svake godine prilikom početka školske godine pojačano pokriva sve prometnice u zonama škola s ciljem da se zaštite djeca u prometu.

-Najčešći prometni prekršaji koje djeca čine u blizini škole su nepropisno prelaženje preko ceste i neki prekršaji koje zapravo čine roditelji, a to je prijevoz djece. Dakle, djeca nisu smještena u sjedalicama i nisu pravilno vezana. Kako bi djeca išla sigurno do škole, bitno je osigurati da budu zaštićena na pješačkim prijelazima. Tu je najveća uloga policije koju smo postavili u zonama škola. Nadziremo promet, nadziremo kretanje brzina i prijevoz djece. Savjet roditeljima je da češće idu sa svojom djecom prema školi, da ih prate do škola, da im pokažu pravilno i uzorno ponašanje jer djeca najčešće uče po nekim lošim postupcima roditelja tako da je vrlo bitno da djeca nauče pravilan i siguran put do škole uz pomoć svojih roditelja – rekao je Serini.

Predstavnica Grada Varaždina Snježana Galić Grozaj je naznačila važnost ovakvih akcija.

– Ovakve vrste edukacija odnosno akcija od iznimne su važnosti za djecu koja pohađaju školu, a svima nam je cilj da se događa što manje nesreća u prometu. Koristim priliku da pohvalim ovakve inicijative te apeliram na sve vozače, ali i na djecu, odnosno učenike da maksimalno poštuju prometne propise -rekla je Galić Grozaj.

Tomislav Pintek iz HAK-a je istaknuo kako se ovom akcijom želi educirati djecu da nauče kako se prelazi preko zebre bez policajca, bez semafora i slično.

– Akcija je prvenstveno namijenjena prvašićima koji se prvi puta samostalno susreću s cestom, a nisu svjesni opasnosti koje im prijete. Ova akcija se provodi već više od pedeset godina na razini cijele Hrvatske, ali ne samo ovakva akcija nego i niz drugih. Akcija se provodi u prvom ili drugom tjednu nove školske godine, a obzirom da je promet u današnje vrijeme intenzivan i brz, cilj nam je da spriječimo i upozorimo na moguće nezgode. Akcija je prvenstveno namijenjena prvašićima koji se prvi puta samostalno susreću s cestom, a nisu svjesni opasnosti koje im prijete. Zato i organiziramo ovakvu vrstu akcije da im pomognemo – rekao je Pintek.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije