glazbena škola u varaždinu

Značajna europska konferencija održat će se u Glazenoj školi u Varaždinu

Priznanje za Glazbenu školu u Varaždinu.

Glazbena škola u Varaždinu prepoznata je kao centar za školovanje talentiranih mladih umjetnika, škola u kojoj školovanje nastavljaju učenici iz cijele Hrvatske i inozemstva. Kroz godine svog rada narasla je u respektabilnu obrazovnu instituciju, čiji učenici osvajaju brojne nagrade i zapažene nastupe, a domaćin je i velikim međunarodnim natjecanjima.

Od svog osnutka 1828. godine pa do danas, Škola bilježi strelovit razvoj te se kontinuirano razvija na svim područjima. Danas Glazbena škola u Varaždinu broji više od 850 učenika u predškolskim programima, osnovnoj i srednjoj glazbenoj školi, a organizira oko 200 događanja godišnje. Glazbena škola u Varaždinu je 2022. godine postala članicom udruge Young Music Talents Europe, nakon uspješno održanog Erasmus+ projekta Glazbene škole u Varaždinu i Škole za mlade talente (School for Young Talent) u Den Haagu, gdje je sjedište Udruge. Sama Škola u Haagu sastavni je dio Kraljevskog konzervatorija.

„U vrijeme održavanja 54. Varaždinskih baroknih večeri 2024. u Glazbenoj školi u Varaždinu će se održati godišnja konferencija udruge YMTE što za varaždinsku Glazbenu školu predstavlja veliku čast,“ istaknuo je ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić, „a smatram kako je za našu školu od iznimne važnosti što će upravo ova konferencija u Varaždinu ugostiti čelne ljude iz AEC-a i EMU-a, najvažnijih udruženja ustanova unutar glazbeno-odgojnog sustava u Europi.“

AEC, Association Européenne des Conservatoires, Académies de Musique et Musikhochschulen europska je krovna i kulturna i obrazovna mreža visokoškolskih institucija, a EMU, Europska unija glazbenih škola (EMU) jest europska krovna organizacija nacionalnih udruga glazbenih škola u Europi.

Na konferenciji koja će se u Glazbenoj školi održati od 23. do 25. rujna sudjelovati će 40-tak sudionika, ravnatelji i projektni manageri glazbenih škola i konzervatorija, nekih od najeminentnijih u Europi – Royal Irish Academy of Music – Junior RIAM, School for Young Talent iz Den Haaga, Barratt Due Institute of Music iz Osla, IEA Oriol Martorell, Barcelona, EBELU, Eberhard-Ludwigs-Gymnasium, Stuttgart, Musikgymansium C.P.E. Bach, Conservatorio Profesional de Música Costa del Sol, Conservatorio della Svizzera Italiana in Lugano, East Helsinki Music Institute, Heino Eller Music School, Johan-Joseph-Fux-Konservatorium Graz, Escola Profissional de Artes da Covilhã, Winterthur Conservatory, Detmold Young Students Institute, Sächsisches Landesgymnasium für Musik, Conservatory for Music and Ballet Maribor, DUMBUC, Ilija Nikolovski Luj iz Makedonije, Glazbena škola Josip Hatze iz Splita.

Cilj konzervatorija i članica Udruge YMTE je temelji se na stalnom djelovanju u cilju što kvalitetnijeg rezultata te onog dijela društvene nadogradnje koji je obuhvaćen pojmom glazbene umjetnosti, a upravo će se neke od tema o kojima će sudionici raspravljati na konferenciji odnositi na pitanje o razvoju i važnosti glazbenog obrazovanja.

„Održavanje ove konferencije poklapa se i sa lijepom viješću koju smo prije nekoliko dana primili iz sjedišta udruge u Den Haagu da je udruzi odobren Erasmus+ projekt u koji je uključena i Glazbena škola u Varaždinu, a koji se upravo odnosi na pitanje razvoja kurikuluma i glazbenog obrazovanja u Europi“, ističe Matačić i naglašava „kako ova konferencija ima još jedan dodatan sadržaj koji uključuje učenike škola članica udruge koji će nastupiti na koncertu u okviru ovogodišnjih 54. Varaždinskih baroknih večeri.“

Svesrdnu podršku koju Festival daje mladima nastaviti će i ovom suradnjom sa Glazbenom školom u Varaždinu i udrugom Young Music Talents Europe. 30 talentiranih mladih glazbenika iz Noveške, Finske, Španjolske, Portugala, Njemačke, Slovenije, Austrije, Estonije i Hrvatske okupit će se na prvoj probi u Varaždinu pod umjetničkim vodstvom Laure Vadjon, a varaždinskoj će se publici predstaviti 25. rujna na Varaždinskim baroknim večerima.

Varaždin je ovom Konferencijom i nastupom učenika YMTE asocijacije postao središte onog pravog i iskonskog usmjerenja ka mladima. I to onima koji baštine sve plemenite vrijednosti i kreaciju s ciljem izgradnje boljeg zajedničkog prostora u kojemu trenutačno dominira tehnološki razvoj.

Iako je lijepo vidjeti Varaždin na karti gradova domaćina spomenutih institucija i dalje se nad umjetničkim obrazovanjem diljem Europe kontinuirano postavljaju brojni izazovi na koje će i udruga YMTE sa svojim podupirateljima nastojati u budućnosti naći rješenja, zagovornike i podupiratelje.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije