FOTO Iznimna posjećenost Varaždinskih baroknih večeri i drugog dana festivala

Subota – drugi dan 54. VBV – bila je prepuna sadržajima već od jutra i programi su bili krcati.

Početak je bio u 10 sati u Gradskoj vijećnici Grada Varaždina, gdje je potpisan sporazum o suradnji između Guimarãesa i Varaždina. Nastavak je bio već u 11 sati, ovaj put u dvorcu Trakošćan, gdje je ansambl Sete Lágrimas priredio izuzetno zabavan i dinamičan koncert – naravno, uz baroknu kavu!

U 17 sati je dvorište palače Sermage ugostilo koncert Kvarteta Guimarães, dok je u 19 na pozornicu stupio Ana Lains Trio – oba u sklopu programa Total Baroque. Veseli izrazito dobra posjećenost Total Baroque programa.

Od 20 sati je Klub mecena VBV donio nastup Varaždinskog komornog orkestra pod vodstvom – i uz solistički nastup – Carlosa Damasa. I ovaj koncert bio je izuzetno dobro posjećen, te je do zadnjeg mjesta napunio Koncertnu dvoranu HNK, a slijedilo je i tradicionalno druženje Kluba mecena s glazbenicima.

Nedjelja nastavlja u sličnom, sadržajima bogatom tonu, a očekuje vas:

20:00 – Dvorac Batthyany, Ludbreg
Sete Lágrimas (ulaz slobodan)
Nakon što su zbog dugotrajnog pljeska bili primorani izaći na bis u Trakošćanu, Sete Lágrimas stižu u ludbreški dvorac. Podsjetimo, ovaj portugalski ansambl za ranu i suvremenu glazbu kombinira povijesne skladbe s inovativnim elementima narodne i jazz glazbe. Sete Lágrimas spajaju učenu glazbu s tradicijom, te vas vode na putovanje kroz glazbene epohe i stilove.

20:00 – Crkva sv. Jakoba, Prelog
Iberian Baroque Ensemble (ulaz slobodan)

Ansambl Iberian Baroque Ensemble specijaliziran je za izvođenje instrumentalne glazbe iberijskog baroka iz 18. stoljeća. Njihov cilj je oživjeti rijetko izvođena djela iz ovog razdoblja, koristeći autentične instrumente poput barokne flaute, oboe, violine i lutnje. Osim što izvode glazbu s povijesnim instrumentima, koncert u Prelogu odlična je prilika čuti izvedbe koje otkrivaju bogatstvo i raznolikost barokne glazbe s Iberijskog poluotoka.

20:00 – Velika koncertna dvorana HNK u Varaždinu
Ensemble Contratemps: Il Combattimento di Tancredi e Clorinda (ulaznice: 30,00 EUR)

Ensemble Contratemps, koji je već dva puta bio nagrađen na Varaždinskim baroknim večerima, vraća se s posebnom izvedbom Monteverdijevog djela Il Combattimento di Tancredi e Clorinda. Ovo djelo prvi put je izvedeno prije točno 400 godina, tijekom karnevalske sezone 1624. godine u palači Mocenigo u Veneciji, gdje je Monteverdi predstavio svoju novost u glazbi – dramatični “stile concitato”.

Priča prati tragični sukob između viteza Tancredija i ratnice Clorinde, maskirane u viteški oklop. Kroz napet i emotivan dvoboj, Monteverdi je stvorio glazbeni prikaz borbe i strasti, što je bio revolucionaran trenutak za operu. Ensemble Contratemps nam ovom izvedbom donosi jedinstven performans – oživljavanje povijesnog remek-djela na modernoj pozornici, s inovativnim elementima koji dodatno obogaćuju ovu kultnu priču.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije