SRIJEDA U MUZEJU

Otvorenje izložbe ‘Preobrazbe’ Dražena Trogrlića 25. rujna

Sri
25
25. rujna
19:00
GMV Palača Sermage
Šetalište Josipa Jurja Strossmayera 3
Varaždin

Izložba u glavnini obuhvaća radove nastale u posljednjem desetljeću umjetnikova rada.

Loading Događaji

U sklopu Srijede u Muzeju u palači Sermage / Galeriji umjetnina GMV-a 25. rujna u 19 sati otvara se izložba ‘Preobrazbe’ akademskog umjetnika Dražena Trogrlića.

Izložbom se predstavlja stotinjak djela usuglašenih s metaforičkom naravi Trogrlićeve umjetnosti, ali i stavlja naglasak na korelaciju umjetnikova prethodnog stvaralaštva s recentnim djelima, koja otvaraju pogled u slijed novih likovnih preobrazbi. Izložba u glavnini obuhvaća radove nastale u posljednjem desetljeću umjetnikova rada, u kojem autor posebnu pažnju pridaje skulpturi.

Trogrlićeva djela u različitim medijima dolaze iz prostora oblikovanja u kojima se rađaju prozračne kompozicije suptilne čistoće, konceptualne promišljenosti i duboke emotivne zrelosti. Slično glazbi, likovnost Dražena Trogrlića obuzima promatrača čarolijom sugestivnih kompozicija s izmjenama jednostavnih i složenih ritmova oblika. Istodobno, u izmjenama kontrolirane i spontane slobode njegove geste i rukopisa pulsira neka čas idealno lirska čas proživljeno ekspresivna životnost. Svoj umjetnički univerzum Trogrlić uporno, predano i s ljubavlju gradi desetljećima. Danas se može reći da mu u Hrvatskoj pripada mjesto jednog od najrafiniranijih majstora apstraktne likovnosti.

Dražen Trogrlić (Varaždin, 1958.) diplomirao je 1983. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi Raula Goldonija. Od 1983. do 1985. bio je polaznik Majstorske radionice Ljube Ivančića i Nikole Reisera. Studijski je boravio u Italiji i Njemačkoj. Od 1985. do 2006. član je Zajednice umjetnika Hrvatske. Od 2006. do 2023. radio je kao profesor na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, na kojoj je kao likovni pedagog izvodio nastavu na preddiplomskim i diplomskim studijima.

Autor stručne koncepcije izložbe je dr. sc. Milan Pelc s Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu.

Izložba je postavljena za razgled do 1. prosinca ove godine.

Najnovije