Općina Maruševec

Edukativni preventivni program prometne kulture za najmlađe održan u Druškovcu

Odlično!

Manifestacija se održavala pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i Općine Maruševec te partnerima; Policijskom upravom varaždinskom, Policijskom postajom Ivanec, Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Maruševec, Društvom crvenog križa Varaždinske županije te osnovnim školama Gustav Krklec Maruševec i Metel Ožegović Radovan.

Područna škola Druškovec bila je domaćin preventivne manifestacije pod nazivom Program prometne kulture za najmlađe, koja se provodi u organizaciji Udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu, a u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska.

Nakon odslušanog teorijskog dijela, 63-oje učenika je u jutarnjim satima na nogometnom igralištu u Druškovcu kroz interaktivno predavanje učilo o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu, nakon čega je uslijedio praktični dio programa u mini-električnim automobilima, gdje djeca na jedinstven način uče o sigurnosti u prometu.

Polaznici programa su se dobro snašli na simuliranoj prometnici na kojoj su promet regulirale učenice 8. razreda; Maja Španić, Sabina Hum i Ivana Španić. Pored prometnog poligona, djeca su se upoznala se s policijskim vozilom i zanimanjem policajca koje je ponosno prezentirao policijski službenik za sigurnost i preventivu cestovnog prometa Davor Blaško.

Na poligonu je bilo zaista bučno i glasno, zahvaljujući vatrogasnim vozilima DVD-a Maruševec, dok su vatrogasci Mirjana Martinčević, Vlatka Šprem, Emil Martinčević i Adam Cerjan učenike upoznali s važnostima zaštite od požara, opasnim aktivnostima koje mogu izazvati požar te načinima prevencije istog. Učenicima su pokazali unutrašnjost i opremu vatrogasnog vozila, te standardnu opremu vatrogasca, kao i vježbu s brentačama, tj. gađanje mete vodenim mlazom.

Nakon vatrogasaca, djeca su imala priliku naučiti i osnove prve pomoći u radionici Gradskog društva Crvenog križa Ivanec od strane Danijele Kasal i Mirele Bunić. Ponavljali su se brojevi hitnih službi te se učilo o razlici između prve i hitne pomoći. Učenici su učili o važnosti onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći (Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Kako se dogodilo?). Osim toga, djeca su naučila kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede (ogrebotine, opekotine, giljotine) i što učiniti u nekim situacijama poput kod krvarenju iz nosa.

Tijek edukacija pratili su ravnatelj Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec Tomislav Vincek te ravnateljica Osnovne škole Metel Ožegović Radovan Željkica Hanžek-Paska, a pridružio im se i Mario Klapša, načelnik Općine Maruševec koja je zajedno sa Ministarstvom znanosti i obrazovanja bila pokrovitelj ove prevencijske edukacije.

– Pravovremena i kvalitetna edukacija o prometu, sprečavanju požara i ozljeda te drugih neželjenih događaja osigurava da učenici steknu potrebne vještine i znanja kako bi samostalno i sigurno mogli reagirati određenim situacijama. Djeca su često među najugroženijim sudionicima u prometu zbog manjka iskustva, nižeg stupnja koncentracije i nedovoljnog razumijevanja prometnih pravila. Kroz ovakvu edukaciju usvajaju sigurne navike koje će prakticirati i kao odrasli; bilo kao pješaci, biciklisti ili vozači. Osim toga, djeca često utječu na roditelje i starije osobe, podsjećajući ih na važnosti poštivanja prometnih pravila što čini pozitivan utjecaj na cjelokupnu zajednicu u vidu povećanja njezine opće sigurnosti – rekao je tom prilikom načelnik Klapša te dodao kako će Općina Maruševec i ubuduće podržavati takve preventivne edukacije za mlade.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije