PERADARSTVO

Direktor Koke o ukrajinskim investicijama: ‘Doći će do nekorektne bitke’

Europa je protiv takvih megalomanskih investicija, a Hrvatska…

Predsjednik Uprave Koke Stjepan Sabljak ne gleda blagonaklono na najavljene ukrajinske investicije u Hrvatskoj u sektoru peradarstva. Jučer je Koka javnosti predstavila projekt izgradnje svoje nove moderne valionice kapaciteta 45 milijuna pilića godišnje, istovremeno odaslavši poruku da očekuju veću podrške države. I dok te podrške, kako kažu, nema, najavljuju se megalomanske ukrajinske investicije.

Jedna od investicija vezana je uz tvrtku Premium Chicken Company d.o.o. iz Siska, koja najavljuje ulaganje od preko 500 milijuna eura. Iza tog projekta stoji Andrii Matiukha, vlasnik kladionica FavBet. Drugi najavljeni projekt onaj je Jurija Kosiuka, kojeg se nerijetko titulira kao ‘europskog kralja piletine’. Njegova MHP Grupa prije nekoliko godina preuzela je Perutninu Ptuj, time i čakovečki Pipo.

‘Neće biti dvije, bit će jedna’

“Od te dvije investicije na kraju će biti jedna. Ne mogu biti dvije takve”, smatra Stjepan Sabljak. Ali dodaje i koje će biti posljedice: “To je prevelika investicija za potrebe Hrvatske. Samim time, doći će do jedne nekorektne bitke. Jer Hrvatska je mala.”

Sabljak kaže da je Europa protiv takvih projekata.

“Ono što vam mogu reći je da Europa nije za to. Copa-Cogeca, to je Europsko udruženje poljoprivrednika, je protiv. Jedna Njemačka ne da, Poljska ne da, Mađarska ne da, Austrija ne da.. U Sloveniji, gdje imaju tvrtku, ne mogu sagraditi ni jednu farmu! Dobili su možda mišljenje da bi možda ne jednoj lokaciji možda mogli…”, kaže Sabljak.

‘Kosi se s EU-politikom’

Dodaje da se i Udruženje peradara Europe (AVEC) protivi tako velikim investicijama.

“Prije svega zato što se to kosi s temeljnom politikom Europske unije, a to je Zajednička poljoprivredna politika. Ona ide prema manjima, a ne prema velikima”, tumači Sabljak.

Postavlja i pitanje radne snage.

“Gdje preko noći uzeti ljude koji znaju raditi? Dakle, može doći neka strana radna snaga i može ostati onaj dio primarne proizvodnje, a to se zove stelja. No kud s njom?”, pita čelnik Koke.

‘Hrana je strateško pitanje’

U Koki smatraju da Hrvatska može biti samodostatna po pitanju peradarstva, ali i da treba strateški zaštititi domaću proizvodnju.

“Pojedinačni farmeri se dižu, oni nisu za takve investicije. A vezani su na nas. Mi ih imamo ne samo u našoj regiji, već i u Slavoniji. To je jedna grana gdje se čuva hrvatska poljoprivreda, hrvatska prehrambena industrija, hrvatski kukuruz. Hoće li sirovine dolaziti iz Ukrajine? Navodno su kupili dva vlaka kojima će to voziti. Oni imaju vlastitih 380 tisuća hektara zemlje! Država bi trebala prepoznati ovakve projekte poput našeg kao strateške. Hrana je strateška, energenti su strateški. Time bismo imali svoju budućnost u svojim rukama”, poručio je Sabljak.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije