Općina Trnovec Bartolovečki

U ‘Jaginoj hiži’ u subotu se održava Trnovijada

Sub
28
28. rujna
08:00 - 17:00
Općina Trnovec Bartolovečki

Zanimljiva ideja.

Loading Događaji

S ciljem oživljavanja etno prostora i prezentiranja specifičnih tradicijskih dvorišta u Općini
Trnovec Bartolovečki će se 28. rujna 2024. godine održati manifestacija „Trnovijada“ gdje će se široj javnosti predstaviti tradicionalno dvorište, lokalni predmeti iz početka 20. stoljeća te tradicijska hrana karakteristična za ovaj dio sjeverne Hrvatske.

Trnovijada se fokusira na obnavljanje, valorizaciju i modernu prezentaciju autohtonog zagorskog dvorišta koje se nalazi uz etnološko-tradicijski objekt “Jagina hiža” u Trnovcu Bartolovečkom.

Radi se o objektu koji je izgrađen početkom 20. stoljeća u tradicionalno zagorskom arhitektonskom zdanju te koji ima i veliko dvorište koje se u ranijim vremenima koristilo kao „dvor“ te za obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Objekti tradicijske baštine predstavljaju, a i same po sebi jesu značajne turističke atrakcije, koliko zbog specifičnog arhitekturnih zdanja, vremena kad su izgrađene i zbog toga što prezentiraju dašak prošlosti u današnjim vremenima.

Manifestaciju organiziraju i provode Općina Trnovec Bartolovečki, KUD Mak te TZPCS uz
suradnju s Udrugom Trnovečko srce i Cvijet Šemovec, a sama manifestacija je dio većeg projekta “Dvorišta Sjevera: otkrivanje skrivenih dragulja” kojeg zajednički provode Turističke zajednice grada Varaždina, Varaždinskih Toplica, Novog Marofa i TZP Centar svijeta.

Projekt je sufinancirala Hrvatska turistička zajednica temeljem Ugovora o dodjeli sredstava iz Fonda za udružene turističke zajednice.

Najnovije