FOTO Održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Sračinec

U sklopu sjednice održana je dodjela javnih priznanja Općine Sračinec.

Jučer je u parku Velika graba održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Sračinec. Bila je ovo prilika za pogled unatrag, na godinu koja je iza nas, a koje je u Sračincu i Svibovcu Podravskom bila iznimno aktivna.

Na početku sjednice sve prisutne pozdravio je predsjednik Općinskog vijeća Općine Sračinec Krunoslav Lukačić, koji je i otvorio sjednicu. Tom je prilikom zahvalio svim vijećnicima Općinskog vijeća na aktivnom radu, čestitao svim mještanima i župljanima blagdan sv. Mihaela arkanđela.

Kratku retrospektivu realiziranih projekata godinu dana unatrag iznio je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

– Iza nas je jedna iznimno plodonosna godina, u kojoj su ispunjeni mnogi projekti, a neki veliki su započeti. Kad govorimo o komunalnoj infrastrukturi, završavamo i posljednje metre naših nerazvrstanih cesta, koje su sve uređene po najvišim standardima, završavamo postavljanje kanalizacije, optičke Internet mreže i uskoro će cijeli Sračinec i Svibovec Podravski biti potpuno komunalno uređeni. Upravo se izrađuju montažne prostorije novih prostora dječjeg vrtića, u kojima će djeca u četiri nove odgojne skupine moći uživati već početkom iduće godine. Nakon ove sjednice posjetit ćemo i moderno uređeni Dom kulture u Sračincu. Na neki je način ovo i kraj jednog četverogodišnjeg razdoblja, u svibnju iduće godine idemo na izbore. Kad pogledam te godine unatrag, moram ustvrditi da ni sam nisam očekivao ostvarenje svih projekata koje smo uspjeli realizirati. No, svega ovog ne bi bilo bez podrške vrijednih ljudi naše općine. Naše udruge rade nesebično cijelu godinu, razveseljavaju nas novim projektima, okupljaju mještane, čuvaju tradiciju i šire dobre navike kroz sport. Hvala svima koji su uključeni u društveni život naše općine, a veliku zahvalu upućujem djelatnicima Općine Sračinec, mojim kolegama, bez kojih svih naših uspjeha ne bi bilo. Čestitam svima blagdan Miholja, ugodno se osjećajte u našoj sredini, – naglasio je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Prije same sjednice položeni su vijenci na grobljima u Svibovcu Podravskom i Sračincu, te na spomen obilježju kod Doma kulture u Sračincu.

U sklopu sjednice održana je dodjela javnih priznanja Općine Sračinec.

Dodjela priznanja učenicima Osnovne škole Sračinec u školskoj 2023/24 godini koji su sve razred od 1. do 8. završili sa prosjekom ocjena 5.0 , Miji Crnčec, Adeli Šprem, Ledi Šobak, Simonu Krobotu. Dodjela priznanja učenicama generacije Osnovne škole Sračinec u školskoj godini 2023/24 Rei Ganzer, Miji Eli Klarić.

Dodjela priznanja učenici Prve gimnazije Varaždin za osvojeno 1. mjesto na županijskom natjecanju u astronomiji 2023/24 Ivoni Novotny.

Dodjela priznanja učenici Srednje škole Arboretum Opeka Marčan za osvojeno 1. mjesto na Državnom natjecanju učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia u školskoj 2023/24 godini Nadji Drožđek.

Dodjela priznanja učenici prve Gimnazije Varaždin za osvojeno 1. mjesto na županijskom ekipnom natjecanju za djevojke u FUTSAL-u 2023/24 Leoni Kovačić.

Dodjela priznanja učeniku Prve gimnazije Varaždin za osvojeno 2. mjesto na županijskom natjecanju iz povijesti u školskoj 2023/24 godini Mironu Plantaku.

Dodjela priznanja učeniku Elektrostrojarske škole Varaždin za osvojeno 1. mjesto za eksperimentalni rad: osjetljivi barometar na 11. Međunarodnoj konferenciji o nastavi fizike u srednjoj školi Marku Levaniću.

Dodjela priznanja za osvojeno 3. mjesto u kategoriji do 7 godina na državnom kadetskom prvenstvu Hrvatske u šahu 2024. godine Augustu Kušteru.

Dodjela priznanja za osvojeno 1. mjesto na državnom Prvenstvu Hrvatske u Kickboxing-u za kadete Viti Lukačiću, Anti Kovačiću.

Dodjela priznanja za osvojeno 1. mjesto na državnom Prvenstvu Hrvatske u Kickboxing-u za juniorke Hani Komes.

Dodjela priznanja za osvojeno 1. mjesto na Prvenstvu Hrvatske Assaut – seniori Emanuelu Špremu.

Dodjela priznanja za ostvaren studentski uspjeh te osvojenu rektorovu nagradu na Sveučilištu Sjever u Koprivnici Nikoli Kelcu.

Javno priznanje Općine Sračinec za 2024. godinu dodjeljuje se za ostvarene rezultate i doprinos u promicanju Općine Sračinec, sljedećim pravnim osobama.
Dodjela priznanja za 20 godina postojanja obrta Damiru Rajnu vlasniku obrta PRO-NET, MARKETING I TRGOVINA DAMIR RAJN. Dodjela priznanja za 20 godina postojanja obrta Mladenu Hošnjaku vlasniku obrta PRIJEVOZ I TRGOVINA, MLADEN HOŠNJAK. Dodjela priznanja za 20 godina postojanja obrta Slavenu Vrčeku vlasniku obrta AUTOLIMARSKI OBRT, SLAVEN VRČEK. Dodjela priznanja za 30 godina postojanja obrta Goranu Kralju vlasniku obrta KRALJ, obrt za strojobravarske djelatnosti. Dodjela priznanja za 30 godina postojanja obrta Mati Popčeviću vlasniku obrta POPČEVIĆ, obrt za proizvodnju, trgovinu i usluge. Dodjela priznanja za 30 godina postojanja obrta Alenu Križancu vlasniku obrta AUTOMEHANIČAR, ALEN KRIŽANEC. Dodjela priznanja za 35 godina postojanja obrta Verica Kovačić vlasnici obrta FRIZERSKI SALON “VERICA”.

Javno priznanje Općine Sračinec za 2024. godinu dodjeljuje se za ostvarene rezultate i doprinos u promicanju Općine Sračinec, sljedećim pravnim i fizičkim osobama: Miljenku Ladiću, članu udruge umirovljenika Sračinec – Svibovec. Uz svoje nesebično zalaganje i pomoć oko svih aktivnosti koje provodi udruga i općina Sračinec stekao je naziv KATICA ZA SVE jer je osoba koja ne zna reći ne. Sa željom da nastavi u tom smjeru dodjeljuje mu se zahvala općine Sračinec.

Dodjela priznanja Snježani Radev. Za izuzetno uspješno i prepoznatljivo sudjelovanje sa svojom krojačkom radnjom BROKAT na znamenitim događanjima, a prvenstveno na izborima ljepote, kao što su mis Hrvatske, naj mama Hrvatske, čarobne ruke, modne revije prvenstveno svečanih haljina. Najdraže revije su joj revije humanitarnog karakter sa Rotary klubom Varaždin Jug, pa haljine koje su otišle za daleku Australiju i skupili se novci za udrugu Vita, za djecu koja boluju od autizmom, revija u Šibeniku na izboru miss Najljepša mama gdje su se također prikupili novci za kupnju slikovnica za šibensku i varaždinsku bolnicu.

Dodjela priznanja Siniši Brkinjaču za dugogodišnju suradnju i nesebičnu pomoć oko organizacije najznačajnijih manifestacija na području općine Sračinec kao što su međunarodni Srakarski fašnik, Dani Miholja, glazbeni nastupi, ali i kod provođenja mnogih većih infrastrukturnih projekata od interesa razvoja Općine Sračinec. Dugogodišnji službenik Policijske uprave Varaždinske koje je obnašao različite dužnosti između ostalog: vođa grupe za opći kriminalitet, načelnik Policijske uprave Varaždinske, zamjenik načelnika Policijske uprave Varaždinske, vukovarski branitelj i dragovoljac Domovinskog rata, obnašao dužnost predsjednika Udruge dragovoljaca Veterana Domovinskog rata – klub Sračinec, a trenutno je voditelj službe zajedničkih i upravnih poslova.

Dodjela priznanja Božidaru Liberu za plemenitu i humanitarnu aktivnost darivanja krvi više od sto puta točnije 110 puta za što je odlikovan Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske od strane predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića. Ne treba posebno naglašavati koliko je to plemenita i humanitarna gesta pojedinca, koliko je života spašeno ovom impozantnom brojkom.

Dodjela priznanja Društvu Crvenog križa Varaždinske županije za dugogodišnju izuzetno kvalitetnu suradnju na raznim projektima koji su pretežito vezani uz brigu i skrb o najranjivijim skupinama naših stanovnika, a to su bolesna i staračka domaćinstva. Posebno moramo naglasiti provođenje projekta ZAŽELI kojeg zajednički provodimo već više godina, a posebno naglašavamo ovaj posljednji koji se odnosi na 3 godine, a kroz projekat su zaposlene i pet žena kao gerontodomaćice.

Dodjela priznanja Kerekesh teatru za 25 godina više nego uspješne suradnje u prikazivanju raznih predstava. Njihovim djelovanjem na našim prostorima u mnogome su doprinjeli stvaranju navika pohađanja kulturnih događanja, a prvenstveno kazališnih predstava. Uvjerenja smo da je naselje Sračinec vodeće u Republici Hrvatskoj po održavanju njihovih predstava. Ujedno želimo i zahvaliti na angažiranju velikog broja članova i članica udruge PRESLICA u njihovom filmu MARGINALCI.

Dodjela priznanja Ivanu Novoselcu profesionalnom nogometašu za postignute uspjehe u prethodne dvije godine. Aktivno počeo trenirat sa navršenih 6 g. u nekadašnjem Varteksu sada NK Varaždin. Nastavio u Lokomotivi Zagreb, Zavrč Slovenija, NK Međimurje, Lučko Zagreb, NK Varaždin, NK Varteks, NK Sračinec. Značajnije rezultate postiže u Sloveniji u FC Koper sa kojim osvaja nacionalni KUP i drugo mjesto u prvenstvu. 2023 g. odlazi u Tajikistan u klub ISTIKLOL. Tamo osvaja prvenstvo, kup i super kup. Sa ponosom ističe da je sa tim klubom igrao Azijsku ligu prvaka gdje je igrao protiv svojeg idola Cristiana Ronalda, što više bio je zadužen za osobno čuvanje Ronalda, a spomenuta utakmica je najgledanija utakmica u povijesti Azijskog nogometa (preko milijardu gledatelja), a sve iz razloga prve službene utakmice Ronalda u Al Naasru, Saudijska Arabija. Ivan trenutno nastupa za klub FC Punjab u Indiji.

Dodjela priznanja Andreji Lopraić za 25 godina suradnje sa Općinom Sračinec, koja je svojim profesionalnim djelovanjem u mnogome doprinjela u kvaliteti predstavljanja Općine Sračinec u zemlji i inozemstvu. Vođenjem gotovo svih svečanih sjednica, zabavnih programa, televizijskih emisija, educirala je i nas političare kako se ponašati i prezentirati u medijima.

Na kraju dodjele priznanja dodijeljena su i ona za životno djelo.

Dodjela priznanja Vladimir Stolniku – posthumno.

Još kao mlad čovjek Vladimir Stolnik osjetio je potrebu da se aktivno uključi u aktivno kreiranje kvalitete življenja na prostoru tadašnje mjesne zajednice Sračinec. Obnašao je razne izvršne funkcije i zajedno sa timom planirao i realizirao značajne projekte u oba naša naselja. Izgradnja zdravstvene ambulante, pošte, doma kulture. Izgradnja plinske mreže, telefona…

Devedesetih godina aktivno se uključio u obranu domovine pa je tako obnašao dužnost predsjednika kriznog stožera u tadašnjoj mjesnoj zajednici Sračinec. Dobitnik je priznanja Hrvatski branitelj i spomenice domovinskog rata.

Jedan je od članova tima koji je nesebičnim zalaganjem pomogao da smo dobili status OPĆINE SRAČINEC. Da podsjetimo prisutne, prvotno su naselje Sračinec i Svibovec Podravski trebale biti u sastavu Općine Petrijanec.

Od 1997. g. do 2001. g. obnašao je dužnost općinskog načelnika Općine Sračinec gdje je ostavio značajan trag infrastrukturnog razvoja općine, a najznačajniji je bio projekat izgradnje školske sportske dvorane 1999. g.

U mandatu 2001. g. – 2005. g. obnašao je dužnost zamjenika župana Varaždinske županije. Kroz taj mandat najveću svoju angažiranost je usmjerio na završetak izgradnje obrambenog nasipa uz rijeku Dravu u naselju Svibovec Podravski. Nadolazeće godine su pokazale da bi već iduće godine, a i još određeni broj godina naselje Svibovec Podravski bilo poplavljeno gotovo 100% kućanstva. Mišljenja smo da je ZAVRŠETAK IZGRADNJE OBRAMBENOG NASIPA NAJBITNIJI PROJEKAT U POVIJESTI POSTOJANJA OPĆINE SRAČINEC.

Uz sve navedeno bilo je tu i još mnogih uspjeha u kojima je sudjelovao naš Vladimir Stolnik koji nas je ove godine prerano napustio u ovozemaljskom životu. U zahvalu za sve doprinose općinsko vijeće općine Sračinec donijelo je jednoglasnu odluku da mu se dodjeli posthumno JAVNO PRIZNANJE ZA ŽIVOTNO DIJELO. Priznanje je preuzeti supruga Đurđa Stolnik

Dodjela priznanja za životno djelo Stanki Miko.

Stanka Miko osnovnu školu završila je u Sračincu, a u Zagrebu je završila Srednju školu za odgajatelje. Diplomirala je na Učiteljskom fakultetu u Čakovcu. Cijeli radni vijek radila je u Dječjem vrtiću Varaždin. Osnovala je udrugu žena Preslica, u kojoj je predsjednica, sa ciljem očuvanja tradicije i afirmacije žena. Polazila je školu za izradu lepoglavske čipke te ima i zvanje majstorice izrade lepoglavske čipke, jedna je od osnivačica Zadruge lepoglavske čipke u Lepoglavi, a u gradu Pagu polazi radionicu izrade paške čipke. Završila je edukaciju za ECDL operatera, polazila je razne kreativno umjetničke radionice, među kojima su radionice slikanja, dekupaža, osnove tkanja na tkalačkom stanu te dramsku radionicu glumca Jana Kerekeša. Šesnaest godina bila je općinska vijećnica, a kraće vrijeme bila je predsjednica Općinskog vijeća. 2012. godine Varaždinska županija dodjeljuje joj priznanje za žensku kreativnost u ruralnom životu. Pokrenula je postupak za dobivanje statusa općina – prijatelj djece, u sklopu kojeg je osnovano Dječje općinsko vijeće. Kao voditeljica i koordinatorica tog projekta, sudjelovala je u mnogim dječjim aktivnostima, te dobila brojna priznanja Saveza Društva naša djeca. Organizira javne i edukativne tribine za žene, te brojne humanitarne akcije , među kojima je i akcija Božićni kolači za potrebite. U sklopu udruge Preslica, pokrenula je dramsku grupu, koja za svoje izvedbe dobiva brojna priznanja. Pokreće društvena događanja – tako osmišljava program za vrijeme Uskrsa, potaknuvši likovnjake da oslikaju „divovsku „ pisanicu, koja se postavlja na centralnom trgu. U oslikavanje pisanice uključuje i Dječji vrtić „Bambi“ iz Sračinca. U sve programe koje osmišljava uključuje lokalnu zajednicu, pa u gotovo svim programima sudjeluju mještani općine, osnovna škola Sračinec, područna škola Svibovec Podravski i tako ostvaruje suradnju lokalne zajednice sa odgojno obrazovnim ustanovama. Vodila ju je misao da bi udruge na području općine trebale biti više surađivati i biti povezane te organizira Dan udruga u općini Sračinec. Organizira manifestaciju Plac na gmajni, na kojoj sudjeluju izlagači iz cijele Hrvatske. Organizira dvodnevnu manifestaciju Božić v Sračincu, na kojoj sudjeluju folklorna društva, dječji vrtić te osnovna škola, a u sklopu Božića v Sračincu organizira i radionice za svu djecu iz Sračinca. Organizira Dan crvenih haljina – dan svjesnosti o moždanom udaru kod žena, uključuje dramsku grupu u europski projekt – Noć kazališta, organizira obilježavanje Međunarodnog dana žena. Zahvaljujući njezinoj inicijativi i upornosti općina Sračinec tiskala je knjigu Svatovski običaji Sračinca i Svibovca Podravskog. Istražuje starinske recepte, te podnosi Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo prijavu za registraciju žiga za tradicionalni recept – zdigani krumpirovi štrukli s koščicama od tikve. Jamstveni žig za krumpirove štrukle udruga Preslica dobila je u rujnu 2023. godine, a ove godine podnosi Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo prijavu za registraciju još jednog tradicijskog kolača – posolenca.

Sudjeluje u realizaciji knjige Kuharstvo i tradicijska jela Sračinca i Svibovca Podravskog, prezentira (zajedno sa članicama udruge) tradicijske kolače na međunarodnom kongresu slastičarstva Interslast, gdje dobiva zlatnu medalju za izradu kolača makaronsi, a udruga Preslica zlatnu medalju za zdigane krumpirove štrukle s koščicama od tikve. Uključuje udrugu u međunarodni kongres tjesteničarstva , gdje udruga Preslica predstavlja tradicijska jela-granadirmarš i tjesteninu s kosanom mašću. Organizira razne radionice za mlade i žene, među kojima je radionica heklanja, radionica tkanja na tkalačkom stanu, radionica vezenja, radionice izrade vučenog tijesta, izrade uskršnjih košarica od tijesta, izrade cvijeća od šećerne mase, nastojeći time približiti tradiciju i vještine izrade mladima. Ustrajna je u svojim aktivnostima i želji da poveća aktivnost žena u ruralnim sredinama, sa svojim članicama često gostuje u televizijskim emisijama i promovira našu općinu i bogatu tradiciju našeg kraja.

Dodjela priznanja za životno djelo Damiru Crleniju.

Damir Crleni rođen u Varaždinu, 1. prosinca 1967 godine, oženjen, ima dvoje djece. Mjesto stanovanja bio mu je Sračinec do 2000. godine, a zatim je odselio u Trnovec. Izvršio vojnu obavezu 1986. godine na dužnosti instruktor kuharstva.

Uspjehe Damira Crlenog teško je nabrojati, a njegovu predanost još teže je sažeti u jedan tekst, ali od samog osnivanja Hrvatskog kuharskog saveza 2004. godine pa sve do danas kada vrši funkciju predsjednika, Crleni je mnogobrojnim odricanjem i pokretanjem raznih aktivnosti u Savezu već zadužio kuharsku struku, a kako sam kaže, još nije gotov. Mnogi ga opravdano zovu i apsolutnim kuharskim autoritetom što je zavrijedio i nebrojeno puta pokazavši svoje kulinarsko znanje, ali i u organizaciji mnogobrojnih kuharskih događanja i pomaganju u promociji i razvoju struke. U sklopu svog posla na funkciji šefa kuhinje, a kasnije i kao direktor ugostiteljstva hotela Turist obučio je mnogobrojne mlade kuhare koji su kasnije osvajali i državna prvenstva u kuharstvu te postali šefovi kuhinja mnogih hrvatskih restorana. I sam je bio hrvatski prvak u kuharstvu na njegovom prvom izdanju 2004. godine. Jedan je od osnivača Hrvatskog kuharskog saveza, Hrvatske kulinarske akademije i Hrvatske kulinarske reprezentacije. Osnovao je i predsjedavao Udrugom kuhara Varaždinske županije te napisao brojne autorske kuharice, a nama najbitnija KULINARSTVO I TRADICIJSKA JELA SRAČINCA I SVIBOVCA PODRAVSKOG u kojoj su predstavljena i drva ZLATNA KUHARA REBULIK HRVATSKE iz Općine Sračinec ANĐELKO LEVANIĆ I MARIN SAMBOLEK kojima je mentor bio DAMIR CRLENI, a knjiga predstavlja i mnoge naše znamenite KUAHRICE I KUHARE sa vlastitim receptima. Kao vođa Nacionalnog tima sudjelovao je na mnogobrojnim hrvatskim kulinarskim predstavljanjima još od samih početaka 2006 godine i prvog nastupa na Kremlin kupu u Rusiji, pa preko višestrukih nastupa na Kulinarskoj Olimpijadi, Svjetskom kulinarskom kupu, a sudjelovao je i kao član ocjenjivačkog suda na najprestižnijem kuharskom natjecanju od svih, Bocuse d’Or-u. Sudjelovao je u promociji Hrvatske u sklopu Hrvatskih večeri koje je organizirala Hrvatska turistička zajednica. Organizirao je brojna kuharska natjecanja u Hrvatskoj i nekoliko kuharskih kongresa. Radio je i kao stručni učitelj kuharstva u Gospodarskoj školi Varaždin i Srednjoj školi Vinica te održavao kulinarske radionice i predavanja u sklopu Hrvatske kulinarske akademije i radionica Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske . Napisao je mnogobrojne gastro članke, a jedan je od najzaslužnijih što je najveća sarma na svijetu izrađena rukama članova varaždinske Udruge kuhara, uvrštena i u Guinnessovu knjigu rekorda. U suradnji s Varaždinskom županijom, sudjelovao je u dobivanju europske zaštićene oznake izvornosti i zemljopisnog podrijetla Varaždinski klipič. Bio je član komisije u Obrtničkoj komori za zanimanje kuhar, član sektorskog vijeća u Ministarstvu Turizma i radne grupe u Strukovnoj agenciji za obrazovanje za zanimanje kuhar. Nesebično pomaže i kroz Rotary club iz Varaždina, a njime je i predsjedavao. Vlasnik je i malog OPG-a za koji kaže da je njegovo utočište i njegovo opuštanje. Na inicijativu Općine Sračinec pokrenuo je već sad tradicionalno kuhanje „Srakarskog gulaša“ u suradnji sa 10 do 15 kuhara sa područja Općine Sračinec.

A nadasve je ponosan na novi projekat u suradnji sa izbornikom Hrvatske nogometne reprezentacije g. Zlatkom Dlićem u restoranu „The Family.“ kroz koji okupljaju najbolje proizvođače autohtonih namirnica iz Hrvatske te kreiraju gastronomsku priču u mirnom i ugodnom ambijentu restorana uz povijest uspjeha što Hrvatske nogometne reprezentacije i g.Dalića kao izbornika sa vrijednim timom kuhara, slastičara, konobara, učenika i svih djelatnika u restoranu.

I ovo nisu svi njegovi uspjesi zbog koji je nagradu dobio. To su samo neki od rezultata njegove svakodnevne predanosti i posvećenosti svom poslu i promociji i unapređenju kulinarske struke na svakom njegovom koraku. To će potvrditi i svi koji ga poznaju i s njim surađuju, a takvih je zaista mnogo. Stoga i ne čudi da je Damir Crleni prepoznat i od strane Worldchefsa te je zasluženo nagrađen i priznanjem u obliku predsjedničke medalje.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije