Flota mira

Mirno more: Varaždinski srednjoškolci sudjelovali u međunarodnoj jedriličarskoj floti prijateljstva

Riječ je o najvećem mirovnom jedriličarskom projektu na svijetu za djecu i mlade koji je ove godine obilježio 30. godinu uspješnog rada

U organizaciji udruge Mirno more Varaždin i pod pokroviteljstvom Varaždinske županije, 14 srednjoškolaca iz 8 škola Varaždinske županije sudjelovalo je  na međunarodnoj jedriličarskoj floti prijateljstva Mirno more 2024.

Riječ je o najvećem mirovnom jedriličarskom projektu na svijetu za djecu i mlade koji je ove godine obilježio 30. godinu uspješnog rada na promicanju tolerancije, integracije i mirnog suživota ljudi različitih socijalnih, kulturnih i vjerskih običaja. 

Flota mira Mirno more je od početaka do danas prerasla u održivu platformu za široki broj ciljanih skupina i društveno osviještenih nastojanja te je  stoga 2010.. godine primila međunarodno priznanje glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Ban Ki- Moona.

Dvotjedna plovidba

Varaždinski srednjoškolci su u projektnom tjednu ploveći na dva broda savladali osnove vještine jedrenja uz pomoć iskusnih skipera te vođeni pedagoškim voditeljicama sami kuhali, ekološki se educirali,  sudjelovali u stvaralačkim i umjetničkim radionicama te pripremili zajednički kulturno umjetnički program kojim su se predstavili na Svečanoj večeri u Marini Kaštela.

Ploveći iz Marine Kaštela , oplovili su i posjetili  mjesta na otocima   Hvaru i  Braču  te  se upoznali s njihovim kulturno povijesnim znamenitostima i prirodnim ljepotama. U četvrtak, 19. 9. sudionici iz  20 zemalja  su na preko 100 jedrilica otvorili  istovremeno jedra u zajedničkoj formaciji u Kaštelanskom zaljevu s porukom mira i prijateljstva. Vrijeme je bilo promjenljivo tako da je doživljaj zajedničkog jedriličarskog tjedna bio  idealna podloga za realizaciju glavnih ciljeva- suživot, toleranciju i međunarodno razumijevanje, a  sudionici su stekli nova prijateljstva i vratili se kućama prepuni lijepih i nezaboravnih uspomena.

Završna konferencija i prezentacija projekta Mirno more, održat će se početkom studenoga. Ovogodišnji sudionici: učenici- Anamarija Lacković, Lana Puškadija,  David Vidović, Marko Balažinec , Janja Tomić Vincek, Paola Šteingel, Jelena Ledinko,  Manuela Rušec , Maro Smolić,  Anja Lazar, Iva Ribić,  Natan Grabar, Vito Bačani, Lea Hrženjak, pedagoške voditeljice Rosana Cepanec i Dubravka Kunić te skiperi Hrvoje Hočurščak, Enver Muminović, Dario Dragišić i Dušan Trupković.

Preporučeno
Najnovije