Općina Maruševec

U funkciju pušten suvremeni sustav videonadzora groblja u Biljevcu

Uvođenje videonadzora je samo dio ulaganja na grobljima u Općini Maruševec ove godine.

Na matičnom groblju u Općini Maruševec u Biljevcu proteklih su tjedana trajali radovi na postavljanju videonadzora.

S obzirom na sve češće prijave građana o otuđenjima prigodnih dekoracija na grobovima, poglavito za vrijeme i uoči blagdana Svih svetih, Općina Maruševec i upravitelj groblja komunalno poduzeće MARKOM odlučili su stati na kraj ružnim krađama aranžmana, lampiona i prigodnih dekoracija s grobova najmilijih.

S obzirom na veličinu i konfiguraciju terena, groblje je pokriveno sa deset kamera visoke razlučivosti na šest punktova koje su od ovog mjeseca u funkciji 24 sata dnevno u svim vremenskim uvjetima ne bi li obuhvatili kompletnu površinu groblja, među kojima i grobnu kuću, ulaze na groblje i pristupne staze.

– Riječ je o investiciji od 15.500 eura koja će doprinijeti da otuđenja i nesavjesno odlaganje otpada na groblju budu daleko manja nego u proteklom periodu s mogućnošću pronalaska i identifikacije eventualnih počinitelja. Suvremenom sustavu videonadzora kojega smo u 2021. godini implementirali na groblju u Druškovcu dodali smo i kamere na groblju u Biljevcu tako da u realnom vremenu preko računala i mobilnih uređaja možemo utvrditi neželjene radnje na gotovo 2.500 posljednjih počivališta naših sugrađana – rekao je prilikom testiranja sustava načelnik Općine Maruševec Mario Klapša.

Uvođenje videonadzora je samo dio ulaganja na grobljima u Općini Maruševec ove godine. U tijeku su radovi na postavljanju opločnika po stazama nakon što su položene elektroinstalacije za novu rasvjetu na groblju u Biljevcu koja će biti postavljena do kraja ovog mjeseca, kao i novi centralni križ na groblju u Druškovcu gdje je Općina Maruševec krajem prošle godine uredila novu ogradu oko groblja.

Ukupna vrijednost radova planiranih za ovu godinu na grobljima u Biljevcu i Druškovcu u Općini Maruševec iznosi oko 40 tisuća eura, odnosno 300 tisuća kuna.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije